De Vlaamse regering startte een inhaaloperatie op voor scholenbouw, waarbij met de hulp van een private partner (BNP Paribas Fortis Bank/Fortis Real Estate) 1,5 miljard euro in 211 nieuwe schoolgebouwen geïnvesteerd zou worden.

Een speciale DBFM (Design Build Finance Maintain) vennootschap zal de gebouwen ontwerpen, bouwen, financieren en onderhouden. De scholen betalen 30 jaar lang een beschikbaarheidsvergoeding.

Heel wat scholen krijgen tot december de tijd om te beslissen of ze meestappen in de pps-contracten of niet. Maar de contractvoorstellen die nu bij de inrichtende machten van scholen binnenlopen, blijken echter zeer duur. De gevraagde beschikbaarheidsvergoeding zou in sommige gevallen variëren van 73 tot 120 procent van de jaarlijkse werkingstoelage.

Daarom beslist de Vlaamse regering om het subsidiepercentage voor schoolbesturen uit het gesubsidieerde onderwijs te verhogen met 11,5 procent. Die verhoogde subsidiëring wordt wel gekoppeld aan de terugvordering van een deel van de subsidies als de schoolinfrastructuur in de loop van 20 jaar na het einde van het individueel DBFM-contract (30 jaar) wordt verkocht of voor andere dan onderwijsdoeleinden wordt aangewend.

"Op die manier wordt het gebruik voor onderwijsdoeleinden van deze gesubsidieerde infrastructuur voor minimaal 50 jaar gegarandeerd", aldus Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a).

De Vlaamse regering startte een inhaaloperatie op voor scholenbouw, waarbij met de hulp van een private partner (BNP Paribas Fortis Bank/Fortis Real Estate) 1,5 miljard euro in 211 nieuwe schoolgebouwen geïnvesteerd zou worden. Een speciale DBFM (Design Build Finance Maintain) vennootschap zal de gebouwen ontwerpen, bouwen, financieren en onderhouden. De scholen betalen 30 jaar lang een beschikbaarheidsvergoeding. Heel wat scholen krijgen tot december de tijd om te beslissen of ze meestappen in de pps-contracten of niet. Maar de contractvoorstellen die nu bij de inrichtende machten van scholen binnenlopen, blijken echter zeer duur. De gevraagde beschikbaarheidsvergoeding zou in sommige gevallen variëren van 73 tot 120 procent van de jaarlijkse werkingstoelage. Daarom beslist de Vlaamse regering om het subsidiepercentage voor schoolbesturen uit het gesubsidieerde onderwijs te verhogen met 11,5 procent. Die verhoogde subsidiëring wordt wel gekoppeld aan de terugvordering van een deel van de subsidies als de schoolinfrastructuur in de loop van 20 jaar na het einde van het individueel DBFM-contract (30 jaar) wordt verkocht of voor andere dan onderwijsdoeleinden wordt aangewend. "Op die manier wordt het gebruik voor onderwijsdoeleinden van deze gesubsidieerde infrastructuur voor minimaal 50 jaar gegarandeerd", aldus Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a).