Vanaf 1 januari 2011 heft de federale regering, op aandringen van
Europa, een btw van 21 procent op bouwgronden die samen met een nieuwbouw verkocht worden. Vlaanderen heft op bouwgronden zelf 10 procent registratierechten.

Door de nieuwe federale heffing, dreigden Vlaamse kopers voor de grond van sleutel-op-de-deurwoningen twee keer langs de kassa te moeten passeren. Eén keer langs de federale (21 procent) en één keer langs de Vlaamse (10 procent).

Om dat te vermijden schreef Vlaams parlementslid en voormalig Vlaams Begrotingsminister Dirk Van Mechelen (Open Vld) een voorstel van decreet, mee ingediend door alle Vlaamse fracties op Vlaams Belang na, dat de Vlaamse registratierechten op die gronden schrapt.

Voor de praktische uitwerking van de nieuwe regeling heeft de federale overheidsdienst Financiën samen met de Vlaamse administratie een omzendbrief opgesteld, die op 8 december aan de notarissen bezorgd is. Daarin staat onder meer dat voor alle compromissen die voor 1 januari ondertekend zijn, de oude regeling geldt, met 10 procent Vlaamse heffing op de grond en 21 procent federale btw op het gebouw.

In de nieuwe regeling mag overigens enkel btw geheven worden op het geheel als de grond en het gebouw op dezelfde dag door dezelfde firma verkocht worden.

De Vlaamse regering loopt door de federale regeling naar schatting 42 miljoen euro inkomsten mis. Dat bedrag is voorzien in de begroting, legt de woordvoerder van Begrotingsminister Philippe Muyters uit, maar Vlaanderen hoopt de gederfde inkomsten op termijn toch op het federale niveau te kunnen recupereren.

Vanaf 1 januari 2011 heft de federale regering, op aandringen van Europa, een btw van 21 procent op bouwgronden die samen met een nieuwbouw verkocht worden. Vlaanderen heft op bouwgronden zelf 10 procent registratierechten. Door de nieuwe federale heffing, dreigden Vlaamse kopers voor de grond van sleutel-op-de-deurwoningen twee keer langs de kassa te moeten passeren. Eén keer langs de federale (21 procent) en één keer langs de Vlaamse (10 procent). Om dat te vermijden schreef Vlaams parlementslid en voormalig Vlaams Begrotingsminister Dirk Van Mechelen (Open Vld) een voorstel van decreet, mee ingediend door alle Vlaamse fracties op Vlaams Belang na, dat de Vlaamse registratierechten op die gronden schrapt. Voor de praktische uitwerking van de nieuwe regeling heeft de federale overheidsdienst Financiën samen met de Vlaamse administratie een omzendbrief opgesteld, die op 8 december aan de notarissen bezorgd is. Daarin staat onder meer dat voor alle compromissen die voor 1 januari ondertekend zijn, de oude regeling geldt, met 10 procent Vlaamse heffing op de grond en 21 procent federale btw op het gebouw.In de nieuwe regeling mag overigens enkel btw geheven worden op het geheel als de grond en het gebouw op dezelfde dag door dezelfde firma verkocht worden. De Vlaamse regering loopt door de federale regeling naar schatting 42 miljoen euro inkomsten mis. Dat bedrag is voorzien in de begroting, legt de woordvoerder van Begrotingsminister Philippe Muyters uit, maar Vlaanderen hoopt de gederfde inkomsten op termijn toch op het federale niveau te kunnen recupereren.