Na de zesde staatshervorming is de Vlaamse regering bevoegd voor de huurwetgeving. De Vlaamse regering keurde al een voorontwerp goed, dat momenteel ter advies bij de Raad van State ligt.

Er is ook een volledig nieuw kader voor de verhuur van studentenkamers. Zo moet de huurprijs alle kosten inclusief zijn, met uitzondering van energiekosten. Het creëert ook meer duidelijkheid over de toewijzing van herstelkosten. Ook kunnen studenten voortaan kosteloos opzeggen als ze hun de studies stopzetten.

Dat zou studenten toelaten meerdere contracten te tekenen bij de start van het verhuurseizoen in april. Als hun definitieve keuze gemaakt is, half juli, zouden ze de andere contracten kosteloos kunnen opzeggen.

Dat zorgde voor beroering bij de verhuurders. Ze zouden na de periode waarin studenten een kot zoeken, plots zonder huurders kunnen vallen en geen huurwaarborg van een halve tot anderhalve maand ontvangen.

Trends vernam inmiddels dat Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) die nieuwe regel zou schrappen. "Dat probleem is dus geen issue meer", klinkt het. De nieuwe regelgeving geldt normaal gezien vanaf 1 september 2018.

Na de zesde staatshervorming is de Vlaamse regering bevoegd voor de huurwetgeving. De Vlaamse regering keurde al een voorontwerp goed, dat momenteel ter advies bij de Raad van State ligt. Er is ook een volledig nieuw kader voor de verhuur van studentenkamers. Zo moet de huurprijs alle kosten inclusief zijn, met uitzondering van energiekosten. Het creëert ook meer duidelijkheid over de toewijzing van herstelkosten. Ook kunnen studenten voortaan kosteloos opzeggen als ze hun de studies stopzetten. Dat zou studenten toelaten meerdere contracten te tekenen bij de start van het verhuurseizoen in april. Als hun definitieve keuze gemaakt is, half juli, zouden ze de andere contracten kosteloos kunnen opzeggen.Dat zorgde voor beroering bij de verhuurders. Ze zouden na de periode waarin studenten een kot zoeken, plots zonder huurders kunnen vallen en geen huurwaarborg van een halve tot anderhalve maand ontvangen. Trends vernam inmiddels dat Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) die nieuwe regel zou schrappen. "Dat probleem is dus geen issue meer", klinkt het. De nieuwe regelgeving geldt normaal gezien vanaf 1 september 2018.