Bouwgroep Versluys en CFE starten aan het strand van Oostende een mastodontproject. Met de bouw van 1200 appartementen geeft de stad ruimte aan jonge meerverdieners.
Bouwgroep Versluys en CFE maken vandaag in Oostende een mastodontproject bekend. Het project Oosteroever telt 125.000 vierkante meter appartementen en winkels in blokken tot 22 verdiepingen. Aan de from scratch te ontwikkelen wijk aan zee komt een nieuwe jachthaven en wordt het verwaarloosde duinengebied hersteld.
Dit Oevertorenproject is oorspronkelijk de combinatie van twee aanbestedingen, die pas onlangs buiten de juridische gevarenzone voor klachten geraakten. “Omdat de tijdelijke vereniging beide won, stemmen we ze op elkaar af om de impact vergroten”, zegt de 39-jarige CEO Bart Versluys. “Door de unieke ligging op de hoek Noordzee en de haventoegang heeft 90 procent van 1200 appartementen zicht op zee en duinen. Dat bestaat nergens aan onze kust.”
De investering van naar schatting 155 miljoen gebeurt over 10 tot 15 jaar en genereert mogelijk 450 miljoen omzet. Pas bij opties op een derde van een deelproject, begint de bouw ervan. De verkoop van 50 appartementen aan de Baelskaai start in oktober. “We bouwen nooit op eigen risico”, huivert Versluys, wiens bedrijf een eigen vermogen van 15 miljoen heeft. “We nemen geen langlopend bankkrediet. Of er vraag is naar zo’n massaal nieuw aanbod? Men heeft mij in het verleden wel eens meer gewaarschuwd dat ik te hoog greep. Van de duizenden vierkante meter die ik in de voorbije jaren heb ontwikkeld, is er nog geen enkele te lang in de etalage gebleven.”
“Oostende heeft nood aan deze appartementen”, zegt Johan Vande Lanotte, sp.a-senator en topman van het Oostends Havenbedrijf dat in de buurt ook een gemengd project opzet. “Door de combinatie inwijking en gezinsverdunning moet voor elke nieuwe inwoner praktisch een woning worden gebouwd. We laten bewust geen blokken toe in de oude volksbuurten, enkel in speciaal daarvoor te ontwikkelen stadsgebieden aan de kust. Oevertoren, dat zich richt op eerder vermogende burgers, past er perfect in.”
Versluys bouwde het voorbije decennium in Oostende vijf zeedijkprojecten zoals de Commodore, appartementen die voor het eerst de drempel van een half miljoen euro overstegen. In 2007 fuseerde de jonge Versluys zijn onderneming met het 103 jaar oude familiale bouwbedrijf. In december 2010 kocht hij vader Freddy Versluys uit. Zijn vader zal de bouwpoot trouwens drie jaar blijven aansturen.
De jongste weken werd een nieuwe structuur op poten gezet. Versluys Invest wordt de overkoepelende holding. Bouwgroep Versluys (20 miljoen omzet in 2010) neemt de ontwikkelingsprojecten voor zijn rekening. Die worden gebouwd door Versluys Bouwbedrijf (7 miljoen omzet, 30 procent extern). Versluys Retail wordt de winkelbeheerder en Versluys Real Estate de grondbank (2,5 miljoen in portefeuille) van de groep. Met CFE werd een aparte vennootschap Oosteroever opgericht.
H.B.