Als u in Vlaanderen een bouwgrond schenkt, betaalt u lagere schenkingsrechten tot een bedrag van 150.000 EUR.Die maatregel is tijdelijk en geldt tot het einde van het jaar. Het was lang onduidelijk of het verlaagde schenkingsrecht zou worden verlengd. Eind oktober verklaarde Vlaams minister van Financiën en Begroting Philippe Muyters (N-VA) dat de verlaagde schenkingsrechten voor bouwgronden tot minstens eind 2011 zullen worden verlengd.

Houd er rekening mee dat noch het Waals, noch het Brussels Gewest een dergelijke maatregel kennen. Als u in die gewesten een bouwgrond schenkt, dan betaalt u de gewone (hogere) schenkingsrechten.

In het Brussels Gewest bestaan er wel verlaagde schenkingsrechten voor de gezinswoning die minstens vijf jaar als hoofdverblijfplaats heeft gediend.

Als u in Vlaanderen een bouwgrond schenkt, betaalt u lagere schenkingsrechten tot een bedrag van 150.000 EUR.Die maatregel is tijdelijk en geldt tot het einde van het jaar. Het was lang onduidelijk of het verlaagde schenkingsrecht zou worden verlengd. Eind oktober verklaarde Vlaams minister van Financiën en Begroting Philippe Muyters (N-VA) dat de verlaagde schenkingsrechten voor bouwgronden tot minstens eind 2011 zullen worden verlengd. Houd er rekening mee dat noch het Waals, noch het Brussels Gewest een dergelijke maatregel kennen. Als u in die gewesten een bouwgrond schenkt, dan betaalt u de gewone (hogere) schenkingsrechten. In het Brussels Gewest bestaan er wel verlaagde schenkingsrechten voor de gezinswoning die minstens vijf jaar als hoofdverblijfplaats heeft gediend.