De markt van appartementen aan zee zit in een serieuze dip. Er werd dit jaar 12 procent minder flats verkocht dan vorig jaar. Dat staat in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Er is aan de kust een overaanbod aan flats, en de vraag is fors gezakt. Gevolg: er worden veel minder appartementen aan zee verkocht dan vroeger.

Ter vergelijking: het totale aantal verkochte appartementen in heel Vlaanderen ligt de eerste zes maanden van dit jaar 2,12 procent hóger dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar.

Tweedeverblijfstaks

"Veel kustgemeenten heffen een tweedeverblijfstaks of hebben die onlangs nog verhoogd", zegt Mathieu Verwilghen van Century 21, dat 25 vastgoedkantoren heeft aan onze kust. "Dat doet de mensen twijfelen: moet ik daar nog wel mijn geld in steken?

En vooral: ze helpen nu liever hun kinderen aan een eerste huis, want die kinderen hebben het vaak heel moeilijk om een lening te krijgen bij de bank. Dat merken we duidelijk uit de verslagen van onze verkoopsafspraken in de kantoren".

Prijzen zakken niet

Door de ineengestuikte vraag staat er heel wat te koop langs de Vlaamse kust. "Het scheelt van gemeente tot gemeente", zegt Verwilghen. "Bij ons staan gemiddeld 4 tot 8 procent appartementen meer te koop dan vorig jaar."

Maar, opvallend, ondanks de slabakkende verkoop zakken de prijzen van de appartementen voorlopig niet. "Gemiddeld betaal je 256.000

euro voor een appartement aan de kust, dat is 0,2 procent meer dan

vorig jaar", zegt John Romain van Immotheker. Dat komt omdat de

immosector het aanbod zo klein mogelijk probeert te houden in deze

crisistijden. (Belga/EE)

De markt van appartementen aan zee zit in een serieuze dip. Er werd dit jaar 12 procent minder flats verkocht dan vorig jaar. Dat staat in De Standaard en Het Nieuwsblad. Er is aan de kust een overaanbod aan flats, en de vraag is fors gezakt. Gevolg: er worden veel minder appartementen aan zee verkocht dan vroeger. Ter vergelijking: het totale aantal verkochte appartementen in heel Vlaanderen ligt de eerste zes maanden van dit jaar 2,12 procent hóger dan het gemiddelde van de afgelopen tien jaar. Tweedeverblijfstaks "Veel kustgemeenten heffen een tweedeverblijfstaks of hebben die onlangs nog verhoogd", zegt Mathieu Verwilghen van Century 21, dat 25 vastgoedkantoren heeft aan onze kust. "Dat doet de mensen twijfelen: moet ik daar nog wel mijn geld in steken? En vooral: ze helpen nu liever hun kinderen aan een eerste huis, want die kinderen hebben het vaak heel moeilijk om een lening te krijgen bij de bank. Dat merken we duidelijk uit de verslagen van onze verkoopsafspraken in de kantoren". Prijzen zakken niet Door de ineengestuikte vraag staat er heel wat te koop langs de Vlaamse kust. "Het scheelt van gemeente tot gemeente", zegt Verwilghen. "Bij ons staan gemiddeld 4 tot 8 procent appartementen meer te koop dan vorig jaar." Maar, opvallend, ondanks de slabakkende verkoop zakken de prijzen van de appartementen voorlopig niet. "Gemiddeld betaal je 256.000 euro voor een appartement aan de kust, dat is 0,2 procent meer dan vorig jaar", zegt John Romain van Immotheker. Dat komt omdat de immosector het aanbod zo klein mogelijk probeert te houden in deze crisistijden. (Belga/EE)