Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) heeft een proefproject in dat verband opgestart op vraag van de dienst Administratieve Vereenvoudiging.

Vandaag moet iedereen die verhuist twee keer aanschuiven in het gemeentehuis van de nieuwe gemeente. Een keer om de verhuizing aan te geven en - na de controle door de wijkagent - nog een keer om het nieuwe adres officieel te maken. Sommige gemeenten probeerden die omslachtige werkwijze al te omzeilen door ook verhuisaangiftes via e-mail toe te laten, maar daar werden te veel fouten mee gemaakt.

De nieuwe onlineregistratie kan voorlopig alleen in Aken, Affligem en Sint-Pieters-Woluwe. Tot nog toe hebben slechts197 van de 589 Belgische gemeenten toegezegd om mee te doen als de resultaten positief zijn. Wie een verhuizing wil doorgeven, heeft wel een elektronische kaartlezer nodig. Elk jaar verhuizen er in België ongeveer 1,1 miljoen mensen.

Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open VLD) heeft een proefproject in dat verband opgestart op vraag van de dienst Administratieve Vereenvoudiging. Vandaag moet iedereen die verhuist twee keer aanschuiven in het gemeentehuis van de nieuwe gemeente. Een keer om de verhuizing aan te geven en - na de controle door de wijkagent - nog een keer om het nieuwe adres officieel te maken. Sommige gemeenten probeerden die omslachtige werkwijze al te omzeilen door ook verhuisaangiftes via e-mail toe te laten, maar daar werden te veel fouten mee gemaakt. De nieuwe onlineregistratie kan voorlopig alleen in Aken, Affligem en Sint-Pieters-Woluwe. Tot nog toe hebben slechts197 van de 589 Belgische gemeenten toegezegd om mee te doen als de resultaten positief zijn. Wie een verhuizing wil doorgeven, heeft wel een elektronische kaartlezer nodig. Elk jaar verhuizen er in België ongeveer 1,1 miljoen mensen.