Klopt het dat mijn kinderen geen successierechten zullen betalen als ik naar Spanje verhuis?

We moeten dat nuanceren. Er zijn inderdaad landen die zich voor de heffing van de successierechten niet baseren op de woonplaats van de overledene. Spanje is een van die landen die alleen successierechten heffen indien uw kinderen ook in Spanje wonen.

Bent u echter eigenaar van een onroerend goed in Spanje, dan zullen uw erfgenamen daar altijd Spaanse successierechten moeten op betalen, waar ze ook wonen. Maar woont u in Spanje terwijl uw kinderen in België wonen en laat u enkel roerende goederen na, dan zullen er geen successierechten moeten worden betaald, noch in België, noch in Spanje.

Bij dat alles moet u wel weten dat het moet gaan om een echte verhuis. Het heeft dus geen zin om alleen te gaan overwinteren in Spanje. Louter een adreswijziging doorvoeren, haalt niets uit als in werkelijkheid zou blijken dat u wel degelijk nog professionele of andere belangen in België hebt of als blijkt dat u hier nog onroerende goederen hebt.

Is dat het geval, dan zal de fiscus u als een Belgische belastingplichtige blijven beschouwen en zullen uw erfgenamen successierechten in België moeten betalen.

Johan Steenackers

Klopt het dat mijn kinderen geen successierechten zullen betalen als ik naar Spanje verhuis? We moeten dat nuanceren. Er zijn inderdaad landen die zich voor de heffing van de successierechten niet baseren op de woonplaats van de overledene. Spanje is een van die landen die alleen successierechten heffen indien uw kinderen ook in Spanje wonen. Bent u echter eigenaar van een onroerend goed in Spanje, dan zullen uw erfgenamen daar altijd Spaanse successierechten moeten op betalen, waar ze ook wonen. Maar woont u in Spanje terwijl uw kinderen in België wonen en laat u enkel roerende goederen na, dan zullen er geen successierechten moeten worden betaald, noch in België, noch in Spanje. Bij dat alles moet u wel weten dat het moet gaan om een echte verhuis. Het heeft dus geen zin om alleen te gaan overwinteren in Spanje. Louter een adreswijziging doorvoeren, haalt niets uit als in werkelijkheid zou blijken dat u wel degelijk nog professionele of andere belangen in België hebt of als blijkt dat u hier nog onroerende goederen hebt. Is dat het geval, dan zal de fiscus u als een Belgische belastingplichtige blijven beschouwen en zullen uw erfgenamen successierechten in België moeten betalen. Johan Steenackers