Veel geld voor te weinig projecten op vastgoedbeurs in Cannes

© belga
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Steden boven en weinig concrete projecten om de investeringshonger te stillen. Dat was dit jaar Mipim, de jaarlijkse vastgoedbeurs in Cannes, in een notendop.

De meeste Belgische bezoekers van Mipim zijn tevreden over de editie 2016. “In een uiterst korte periode word je hier ondergedompeld in een bad van ideeën”, zegt Filip Watteeuw, de Gentse schepen voor Mobiliteit en Openbare Werken. “Dit jaar merkte ik voor het eerst dat andere steden bij de presentatie van de projecten ook expliciet verwezen naar mobiliteit en groene ruimte. Duurzaamheid is meer dan een groen randje, het wordt de essentie van de ruimtelijke ontwikkeling. Dat is een opkikker, want Gent legt al langer de link tussen vastgoed, levenskwaliteit en bereikbaarheid.”

De steden waren nadrukkelijk aanwezig op deze editie van Mipim. “Overal zien we dat de steden aan belang winnen”, weet Mathias De Clercq, de Gentse schepen van Economie. “Zij zijn nu de belangrijkste spelers op de Mipim. Jonge gezinnen zoeken de stadscentra op. De negentiende eeuw was er een van imperia, de twintigste eeuw van naties en de eenentwintigste eeuw wordt de eeuw van de steden.”

Philippe Janssens, topman van de Antwerpse ontwikkelaar Immpact, was bijzonder te spreken over de presentatie van zijn stad op de beurs. Er ging veel aandacht naar het project Blue Gate, de site op Petroleum Zuid. “Antwerpen komt versterkt uit deze Mipim. De communicatie en de samenwerking tussen de privéspelers en de administratie kwam mooi tot uiting.”

Ook Daniël Termont, de burgemeester van Gent, was tevreden over de presentatie van zijn stad. “Voor het eerst sinds lang konden we nieuwe projecten voorstellen, zoals Tech Lane. Van de andere steden heb ik spijtig genoeg niets gezien. Van ‘s morgens tot ‘s avonds zat mijn agenda vol. Moest ik alle afspraken van Cannes vanuit Gent plannen, dan was ik zes maanden aan het rondtoeren.”

Mipim is inderdaad een beurs waar veel genetwerkt wordt, bevestigt Janssens. “Concrete zaken doe je in Cannes niet. Wat heb ik verdiend aan Mipim? Niets. Maar veel mensen die je hier ziet, kom je in de rest van het jaar niet tegen. En als je niet bent geweest, besef je later gegarandeerd dat je iets gemist hebt.”

Gemiste kans

“De Belgische delegatie was prominent aanwezig”, zegt Jan Kumpen, de gedelegeerd bestuurder van het Limburgse aannemingsbedrijf Kumpen. “Antwerpen en Gent kwamen met een mooi verhaal. Brussel toonde zich van zijn zwakste kant. Belangrijke vastgoeddossiers, zoals het Eurostadion of de inplanting van de grote winkelcentra, kwamen amper aan bod bij de presentatie. Terwijl wij, ondernemers, net daarover graag meer duidelijkheid willen hebben. Nochtans heeft Brussel een mooi verhaal te vertellen als hoofdstad van Europa, maar daar pakt het niet mee uit.”

Jean-Paul Loozen, hoofd van de Europese vastgoedpoot van Deloitte, ziet verbetering tegenover vroeger. “De opname van nieuwe kantoren is vorig jaar met een kwart gedaald, dus Brussel heeft wat te verdedigen. De presentatie van de hoofdstad was wat minnetjes. Maar vergeet niet dat het beter was dan ooit, toen er niks was.”

Volgens Olivier Carrette, de gedelegeerd bestuurder van de vastgoedorganisatie BVS, was de presentatie van Brussel een gemiste kans. “De stad mocht wat ambitieuzer zijn. Nu bleef de voorstelling zowat beperkt tot de aankondiging van het goede voornemen sneller vergunningen te verlenen. Kom zeg. Wie vandaag aan Brussel denkt, heeft het over Molenbeek, terrorisme en instortende tunnels. Dat beeld is niet bijgestuurd op deze Mipim.”

Onweer in de lucht

Behalve het belang van de steden, zag Carrette nog een andere trend op Mipim. “Opvallend was dat er dit jaar meer investeerders waren dan vroeger. Het aantal aantrekkelijke projecten viel wel wat magertjes uit.”

“Er is veel geld voor weinig projecten”, bevestigt Serge Hannecart van de Antwerpse ontwikkelaar LIFE. “Er wordt veel betaald voor gronden. De vraag is of het rendement zal volgen. Zeker voor residentieel vastgoed dreigt er een probleem. Bovendien is er de onzekerheid over de uiterst lage en mogelijk zelfs negatieve rente. Geen mens weet wat dat zal geven voor de vestgoedsector.”

Loozen stelt vast dat er veel dynamiek in de markt is. “Deze Mipim is de bevestiging dat er een ongelofelijke honger is naar investeringen. Dat is positief, maar het maakt de professionele investeerders ook bezorgd. Het geld zoekt zijn weg naar alle richtingen, en dat raakt de fundamenten van heel wat projecten. Er is nood aan rust.”

“Het wordt stilaan gevaarlijk”, vindt ook Paul Gheysens, de topman van de projectontwikkelaar Ghelamco. “Het geld rolt te gemakkelijk. Ik krijg topprijzen aangeboden voor mijn projecten. Het was niet normaal. Maar ik verkoop graag in die omstandigheden. Toch ben ik er ook in geslaagd een aantal mooie aankopen te doen voor projecten in Berlijn, het Poolse Lodz en Oekraïne. Mipim 2016 was dus een succes. Maar er hangt onweer in de lucht.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content