De huizenprijzen in Ierland stegen vorig jaar met 16,1 procent. Dat is ruim vier keer de gemiddelde toename (+3,9 procent) van de 23 landen die de Federal Reserve Bank van Dallas in kaart bracht.

2014 was voor Ierland het tweede jaar op rij dat de vastgoedsector een waardevermeerdering registreerde, na een malaise die vijf jaar duurde waarin de markt werd geteisterd door een gemiddelde daling van om en bij de 12 procent.

Forse stijgingen van huizenprijzen zijn niet vanzelfsprekend goed nieuws, Integendeel zelfs, een 'bubble' is in geval van forse prijsstijgingen op korte tijd - zoals in Spanje voor het uitbreken van de wereldwijde crisis - bepaald niet denkbeeldig. Je kunt dus maar beter nog even wachten vooraleer je een cottage in Ierland van de markt plukt.

Om een mogelijke zeepbel te voorkomen, hebben de Ierse toezichthouders alvast strengere normen voor hypotheekleningen doorgevoerd. Dat bleef niet zonder gevolg, want in januari van dit jaar daalden de huizenprijzen met 1,4 procent. Maar over het volledige jaar 2014 was er volgens de Fed-data duidelijk sprake van een forse klim.

De getaande 'Keltische Tijger' likt overigens nog steeds zijn wonden die het opliep tijdens de zwaarste recessie ooit. Het blijft voor de Ierse overheid hoe dan ook uitkijken voor een nieuwe opdoffer.

Andere landen die volgens de berekeningen van de Fed uit Dallas af te rekenen krijgen met een forse toename van de huizenprijzen zijn het Verenigd Koninkrijk (+10 procent), Zuid-Afrika (+9,6 procent) en Zweden (+8,6 procent). In Italië ging het vorig jaar de andere richting uit met een gemiddelde daling van de huizenprijzen met 3,4 procent.

Fed Dallas
© Fed Dallas

(Bloomberg/BO)

De huizenprijzen in Ierland stegen vorig jaar met 16,1 procent. Dat is ruim vier keer de gemiddelde toename (+3,9 procent) van de 23 landen die de Federal Reserve Bank van Dallas in kaart bracht. 2014 was voor Ierland het tweede jaar op rij dat de vastgoedsector een waardevermeerdering registreerde, na een malaise die vijf jaar duurde waarin de markt werd geteisterd door een gemiddelde daling van om en bij de 12 procent.Forse stijgingen van huizenprijzen zijn niet vanzelfsprekend goed nieuws, Integendeel zelfs, een 'bubble' is in geval van forse prijsstijgingen op korte tijd - zoals in Spanje voor het uitbreken van de wereldwijde crisis - bepaald niet denkbeeldig. Je kunt dus maar beter nog even wachten vooraleer je een cottage in Ierland van de markt plukt.Om een mogelijke zeepbel te voorkomen, hebben de Ierse toezichthouders alvast strengere normen voor hypotheekleningen doorgevoerd. Dat bleef niet zonder gevolg, want in januari van dit jaar daalden de huizenprijzen met 1,4 procent. Maar over het volledige jaar 2014 was er volgens de Fed-data duidelijk sprake van een forse klim. De getaande 'Keltische Tijger' likt overigens nog steeds zijn wonden die het opliep tijdens de zwaarste recessie ooit. Het blijft voor de Ierse overheid hoe dan ook uitkijken voor een nieuwe opdoffer.Andere landen die volgens de berekeningen van de Fed uit Dallas af te rekenen krijgen met een forse toename van de huizenprijzen zijn het Verenigd Koninkrijk (+10 procent), Zuid-Afrika (+9,6 procent) en Zweden (+8,6 procent). In Italië ging het vorig jaar de andere richting uit met een gemiddelde daling van de huizenprijzen met 3,4 procent. (Bloomberg/BO)