Deze week start in Antwerpen een proces tegen de vastgoedsite eenmaal-andermaal.be. Die organiseert internetbiedingen op woningen. Antwerpse notarissen signaleerden de site aan het parket. Dat stelde een inbreuk vast op het verbod op de inmenging in openbare ambten, waarop tot twee jaar gevangenisstraf staat.

Paul Voerman investeerde al een half miljoen in het project. In een interview met Trends reageert hij aangeslagen: "We zijn pas begonnen en dan maak je dit mee. De beroepsvereniging wil het monopolie van notarissen agressief uitbreiden."

"Een bieding via het net geeft niet de waarborgen die de wet op de openbare verkoop wel geeft. Zonder de externe controle door een notaris kan de verkoop gemanipuleerd worden", zegt Bart Van Opstal, voorzitter van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.

Voerman: "Het is niet onze bedoeling om in het vaarwater van de notarissen te komen. Eenmaal-andermaal.be is geen online verkoop of huizenveiling." De site organiseert de verkoop via makelaars, die tot 1000 euro betalen per afgesloten transactie (58 tot op vandaag). De makelaar registreert op voorhand de kandidaat-bieders, met wie hij het pand bezoekt. Die doen een eerste bod via de website. Daarop wordt een uur van de gezamenlijke biedingprocedure vastgesteld. Elk kan zijn bod verhogen tijdens een interactieve bieding. Als de partijen over de prijs akkoord gaan, nodigt de makelaar ze uit een compromis te ondertekenen. Vanaf dan komt de notaris tussen, zoals bij alle verkoopakten.

"Onze controle bij een openbare verkoop gaat veel verder, ook al omdat we de juridische omkadering van een pand onderzoeken", zegt Van Opstal. "Bovendien heeft de site geen officieel karakter. Iedereen kan nog op zijn stappen terugkeren."

Advocaat Jan Roodhooft, auteur van Praktisch Burgerlijk Recht, stipt aan dat de tussenkomst van een notaris bij een openbare verkoop dient voor de correctheid van de operatie. "Maar omdat de koop geen definitief karakter heeft, vraag ik me af wat dan het probleem is met zo'n site."

H.B.

Deze week start in Antwerpen een proces tegen de vastgoedsite eenmaal-andermaal.be. Die organiseert internetbiedingen op woningen. Antwerpse notarissen signaleerden de site aan het parket. Dat stelde een inbreuk vast op het verbod op de inmenging in openbare ambten, waarop tot twee jaar gevangenisstraf staat. Paul Voerman investeerde al een half miljoen in het project. In een interview met Trends reageert hij aangeslagen: "We zijn pas begonnen en dan maak je dit mee. De beroepsvereniging wil het monopolie van notarissen agressief uitbreiden." "Een bieding via het net geeft niet de waarborgen die de wet op de openbare verkoop wel geeft. Zonder de externe controle door een notaris kan de verkoop gemanipuleerd worden", zegt Bart Van Opstal, voorzitter van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. Voerman: "Het is niet onze bedoeling om in het vaarwater van de notarissen te komen. Eenmaal-andermaal.be is geen online verkoop of huizenveiling." De site organiseert de verkoop via makelaars, die tot 1000 euro betalen per afgesloten transactie (58 tot op vandaag). De makelaar registreert op voorhand de kandidaat-bieders, met wie hij het pand bezoekt. Die doen een eerste bod via de website. Daarop wordt een uur van de gezamenlijke biedingprocedure vastgesteld. Elk kan zijn bod verhogen tijdens een interactieve bieding. Als de partijen over de prijs akkoord gaan, nodigt de makelaar ze uit een compromis te ondertekenen. Vanaf dan komt de notaris tussen, zoals bij alle verkoopakten. "Onze controle bij een openbare verkoop gaat veel verder, ook al omdat we de juridische omkadering van een pand onderzoeken", zegt Van Opstal. "Bovendien heeft de site geen officieel karakter. Iedereen kan nog op zijn stappen terugkeren." Advocaat Jan Roodhooft, auteur van Praktisch Burgerlijk Recht, stipt aan dat de tussenkomst van een notaris bij een openbare verkoop dient voor de correctheid van de operatie. "Maar omdat de koop geen definitief karakter heeft, vraag ik me af wat dan het probleem is met zo'n site." H.B.