Alle spelers moeten zich aanpassen. "De sector moet op dieet", is een van de conclusies van 'Emerging trends in real estate - Europe 2011' van PricewaterhouseCoopers en Urban Land Institute.

Met Basel III in aantocht kijken banken kritischer naar investeringen. Dat is geen goed nieuws voor vastgoed, een investering met meer risico. De banken trekken zich steeds meer terug uit vastgoed. Ze kunnen minder uitlenen en er zijn andere prioriteiten. Bovendien leidt een verhoging van de rente op tien jaar tot een verhoging van de rentevoet.

Dat beïnvloedt het rendement van Belgisch vastgoed. Brussel zakt nog iets verder weg in de rangordes van PwC en ULI's vastgoedbevraging in 27 Europese landen. Voor prestaties van het bestaand vastgoed staat Brussel op de 20ste plaats (vorig jaar nog de 19de). München spant de kroon. In de aankoop van nieuwe gebouwen scoort Brussel 22ste (tegenover 19de vorig jaar).

Istanboel staat eerst. Het ontwikkelingspotentieel in Brussel stijgt lichtjes, van de 22ste plaats naar de twintigste plaats. Ook hier staat Istanboel bovenaan.

Laurens Narraina, Partner bij PwC Tax Consultants, gespecialiseerd in vastgoed: "Laten we eerlijk zijn: als men de keuze heeft tussen gelijkwaardig vastgoed in Brussel en in een stabieler land, met bijvoorbeeld minder onzekerheid in het fiscaal regime, dan is de keuze duidelijk."Brussel heeft relatief weinig grote eigendommen die beantwoorden aan de nieuwe financiële criteria voor vastgoedinvesteringen. De stad is klein. Alles wat buiten de Leopoldwijk valt, is meestal voor de grote spelers niet interessant. Daardoor nemen grote investeerders vaak zelfs geen Belgisch vastgoed in overweging. Als je hiermee rekening houdt, dan doet Brussel het nog niet zo slecht, concludeert de studie. "We hebben een zeer stabiele, maar saaie markt."

H.B.

Alle spelers moeten zich aanpassen. "De sector moet op dieet", is een van de conclusies van 'Emerging trends in real estate - Europe 2011' van PricewaterhouseCoopers en Urban Land Institute. Met Basel III in aantocht kijken banken kritischer naar investeringen. Dat is geen goed nieuws voor vastgoed, een investering met meer risico. De banken trekken zich steeds meer terug uit vastgoed. Ze kunnen minder uitlenen en er zijn andere prioriteiten. Bovendien leidt een verhoging van de rente op tien jaar tot een verhoging van de rentevoet. Dat beïnvloedt het rendement van Belgisch vastgoed. Brussel zakt nog iets verder weg in de rangordes van PwC en ULI's vastgoedbevraging in 27 Europese landen. Voor prestaties van het bestaand vastgoed staat Brussel op de 20ste plaats (vorig jaar nog de 19de). München spant de kroon. In de aankoop van nieuwe gebouwen scoort Brussel 22ste (tegenover 19de vorig jaar).Istanboel staat eerst. Het ontwikkelingspotentieel in Brussel stijgt lichtjes, van de 22ste plaats naar de twintigste plaats. Ook hier staat Istanboel bovenaan. Laurens Narraina, Partner bij PwC Tax Consultants, gespecialiseerd in vastgoed: "Laten we eerlijk zijn: als men de keuze heeft tussen gelijkwaardig vastgoed in Brussel en in een stabieler land, met bijvoorbeeld minder onzekerheid in het fiscaal regime, dan is de keuze duidelijk."Brussel heeft relatief weinig grote eigendommen die beantwoorden aan de nieuwe financiële criteria voor vastgoedinvesteringen. De stad is klein. Alles wat buiten de Leopoldwijk valt, is meestal voor de grote spelers niet interessant. Daardoor nemen grote investeerders vaak zelfs geen Belgisch vastgoed in overweging. Als je hiermee rekening houdt, dan doet Brussel het nog niet zo slecht, concludeert de studie. "We hebben een zeer stabiele, maar saaie markt." H.B.