De Belgische vastgoedmarkt en bouwsector hielden de voorbije jaren formidabel stand in vergelijking met hun tegenhangers in crisislanden als de VS, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Ierland.

Niettemin heeft de sector ook in België geen goede periode achter de rug. De investeringen in woningbouw nemen sinds midden 2006 gestaag af - ondertussen met in totaal 6,6 procent - wat tot uiting komt in een hele reeks indicatoren vanuit de sector. Zowel het aantal begonnen woonprojecten als het aantal bouwvergunningen dook in die periode fors lager.

In een eerste fase had dat veel te maken met de stijgende rente. Tussen midden 2005 en midden 2008 verdubbelde de variabele hypotheekrente. Daarna volgde de recessie waardoor heel wat bouwprojecten op de helling kwamen te staan. Toenemende werkonzekerheid haalde onvermijdelijk heel wat plannen onderuit.
Ondertussen beginnen de tekenen van economisch herstel stilaan door te sijpelen in de vastgoedmarkt en de bouwsector.

De hypotheekrente op zowat alle looptijden dook het voorbije anderhalf jaar duidelijk lager. In combinatie met hoopgevende signalen vanuit de arbeidsmarkt en toenemend consumentenvertrouwen begint dat stilaan vruchten af te werpen. Het aantal hypotheekleningen bestemd voor de aankoop van een woning zit de jongste maanden duidelijk weer in de lift.

Die positieve trend wordt bevestigd door het toenemende aantal opdrachten voor woningen van architecten. Tegen de achtergrond van de duidelijke verbetering in deze voorlopende indicatoren nam ook het vertrouwen van de bouwondernemers de jongste maanden duidelijk toe.

De sector zal allicht pas volledig uit het dal kruipen als de situatie op de arbeidsmarkt, en daarmee ook het vertrouwen van de gezinnen, enigszins normaliseert. Dat is nog niet meteen voor morgen, zodat euforie in de sector nog lang niet aan de orde is. Ondertussen biedt de aanhoudende lage rente en de erg hoge spaarquote van de gezinnen wel perspectieven voor een verder geleidelijk herstel.

De Belgische vastgoedmarkt en bouwsector hielden de voorbije jaren formidabel stand in vergelijking met hun tegenhangers in crisislanden als de VS, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Ierland. Niettemin heeft de sector ook in België geen goede periode achter de rug. De investeringen in woningbouw nemen sinds midden 2006 gestaag af - ondertussen met in totaal 6,6 procent - wat tot uiting komt in een hele reeks indicatoren vanuit de sector. Zowel het aantal begonnen woonprojecten als het aantal bouwvergunningen dook in die periode fors lager. In een eerste fase had dat veel te maken met de stijgende rente. Tussen midden 2005 en midden 2008 verdubbelde de variabele hypotheekrente. Daarna volgde de recessie waardoor heel wat bouwprojecten op de helling kwamen te staan. Toenemende werkonzekerheid haalde onvermijdelijk heel wat plannen onderuit. Ondertussen beginnen de tekenen van economisch herstel stilaan door te sijpelen in de vastgoedmarkt en de bouwsector. De hypotheekrente op zowat alle looptijden dook het voorbije anderhalf jaar duidelijk lager. In combinatie met hoopgevende signalen vanuit de arbeidsmarkt en toenemend consumentenvertrouwen begint dat stilaan vruchten af te werpen. Het aantal hypotheekleningen bestemd voor de aankoop van een woning zit de jongste maanden duidelijk weer in de lift. Die positieve trend wordt bevestigd door het toenemende aantal opdrachten voor woningen van architecten. Tegen de achtergrond van de duidelijke verbetering in deze voorlopende indicatoren nam ook het vertrouwen van de bouwondernemers de jongste maanden duidelijk toe. De sector zal allicht pas volledig uit het dal kruipen als de situatie op de arbeidsmarkt, en daarmee ook het vertrouwen van de gezinnen, enigszins normaliseert. Dat is nog niet meteen voor morgen, zodat euforie in de sector nog lang niet aan de orde is. Ondertussen biedt de aanhoudende lage rente en de erg hoge spaarquote van de gezinnen wel perspectieven voor een verder geleidelijk herstel.