Vastgoedprijzen stabiel in 2011

© belga

De woningprijzen in ons land zijn vorig jaar met 3 tot 4 procent gestegen, blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie (FOD). Rekening houdend met een inflatiecijfer van 3,5 procent blijft de prijs van het vastgoed stabiel.

Uit de berekeningen van de FOD blijkt dat de prijzen voor de verschillende types woningen in 2011 gemiddeld 3 tot 4 procent gestegen zijn:

– gewone woonhuizen werden 4,1 procent duurder (tot gemiddeld188.391 euro) tegenover 5,1 procent in 2010

villa’s, bungalows en landhuizen werden 3,5 procent duurder (tot gemiddeld 330.865 euro) tegenover 6 procent in 2010

appartementen werden 3 procent duurder (tot gemiddeld 195.402 euro) tegenover 6,7 procent in 2010

De prijzen van bouwgronden bleven ongeveer stabiel. In 2010 werd nog een forse stijging van 8,6 procent genoteerd. De gemiddelde prijs per vierkante meter is zelfs licht gedaald (-0,3 procent) tot 102,6 euro per vierkante meter.

Aangezien de inflatie in België vorig jaar 3,5 procent bedroeg, was er in 2011 – wat de reële woningenprijs betreft – dus veeleer sprake van een stabilisering van de vastgoedprijzen.

‘Belangrijke prijscorrectie’

Op dit moment is er wat onrust in de vastgoedmarkt. In maart 2012 werden er tegenover maart 2011 bijna een kwart minder hypothecaire kredieten afgesloten. Het aantal bouwvergunningen staat op het laagste peil in 10 jaar. De Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat maakte eerder deze week bekend dat de gemiddelde prijs van een woning in de eerste drie maanden van 2012 met 3,3 procent afnam. “Een belangrijke prijscorrectie” volgens voorzitter Bart Van Opstal.

De onrust wordt verklaard door de crisis, maar ook door de onzekerheid over de fiscale stimuli voor het verwerven van een woning. Vanaf 2014 zijn de gewesten hiervoor verantwoordelijk. Er is geen duidelijkheid of ze de federale woonbonus zullen vertalen naar gewestelijke maatregelen. (HB/BO)

Hoeveel is uw huis waard?

In de Trends Vastgoedgids gaat de redactie op zoek naar de verklaringen en trends achter de vastgoedcijfers. Vastgoedmakelaars, notarissen en projectontwikkelaars geven hun visie op de marktomstandigheden. Deze combinatie van cijfers en analyses levert een schat aan informatie op voor elke eigenaar, kandidaat-koper, verkoper of investeerder.

De Trends Vastgoedgids verschijnt op donderdag 26 april 2012

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content