De waarschuwing van de Confederatie Bouw dat er 50.000 arbeidsbanen verloren kunnen als gevolg van het eenheidsstatuut, zet kwaad bloed bij de vakbonden.

In een reactie pleiten ACV Bouw - Industrie & Energie en de Algemene Centrale van het ABVV voor positieve maatregelen om de werkgelegenheid in de bouwsector te vrijwaren. Ze hekelen daarbij de 'negatieve stemmingmakerij'.

Sociale fraude, schijnzelfstandigen, oneerlijke concurrentie en dumpingprijzen zijn voor de christelijke en socialistische vakbond de oorzaak van de dalende tewerkstelling in de bouwsector. Overigens klaagt ook de Confederatie Bouw zelf de oneerlijke concurrentie met het buitenland aan.

Voor de vakbonden moet de 'discriminatie tussen arbeiders en bedienden' ook in de bouwsector weggewerkt worden. In eerste instantie is nu de groep van 10 (sociale partners) aan de beurt. Dit overleg moet in alle sereniteit kunnen plaatsvinden", luidt het in een mededeling van de bonden.

Zowel ACV als ABVV neemt woensdag deel aan een Europese actiedag van de bouwsector aan het Europees Parlement in Straatsburg. De bonden protesteren er onder meer tegen 'economische exploitatie en sociale dumping in de EU', en eisen regels die een goede controle en naleving mogelijk maken. (Belga/BO)

De waarschuwing van de Confederatie Bouw dat er 50.000 arbeidsbanen verloren kunnen als gevolg van het eenheidsstatuut, zet kwaad bloed bij de vakbonden. In een reactie pleiten ACV Bouw - Industrie & Energie en de Algemene Centrale van het ABVV voor positieve maatregelen om de werkgelegenheid in de bouwsector te vrijwaren. Ze hekelen daarbij de 'negatieve stemmingmakerij'. Sociale fraude, schijnzelfstandigen, oneerlijke concurrentie en dumpingprijzen zijn voor de christelijke en socialistische vakbond de oorzaak van de dalende tewerkstelling in de bouwsector. Overigens klaagt ook de Confederatie Bouw zelf de oneerlijke concurrentie met het buitenland aan.Voor de vakbonden moet de 'discriminatie tussen arbeiders en bedienden' ook in de bouwsector weggewerkt worden. In eerste instantie is nu de groep van 10 (sociale partners) aan de beurt. Dit overleg moet in alle sereniteit kunnen plaatsvinden", luidt het in een mededeling van de bonden. Zowel ACV als ABVV neemt woensdag deel aan een Europese actiedag van de bouwsector aan het Europees Parlement in Straatsburg. De bonden protesteren er onder meer tegen 'economische exploitatie en sociale dumping in de EU', en eisen regels die een goede controle en naleving mogelijk maken. (Belga/BO)