In 2008 telde ons land nog 41 doden als een gevolg van een CO-vergiftiging. Uit cijfers van het Antigifcentrum blijkt dat de slachtoffers voornamelijk tussen november en maart vielen. Twee derde was jonger dan veertig.

"De slachtoffers wonen vaak in oudere huizen, met oude of goedkope verwarmingstoestellen", verduidelijkte minister Turtelboom woensdag in Antwerpen. "Kansarmen en andere minderheden zijn zich vaak niet bewust van het gevaar."

De nieuwe campagne richt zich specifiek op jonge gezinnen en
minderheden. De preventietips worden verspreid via affiches, brochures en fotoromans. Die laatste zijn beschikbaar in elf talen en visualiseren de voornaamste risico's.

CO is een kleurloos, geurloos en smaakloos gas dat vrijkomt bij een slechte of onvolledige verbranding. Nagenoeg elk type verwarming kan een vergiftiging veroorzaken. Om CO te bestrijden is het belangrijk te zorgen voor een goede verluchting in de ruimtes waar een verwarmingstoestel staat. Daarnaast is het aan te raden te investeren in een degelijk toestel dat regelmatig moet worden nagekeken.

Een mogelijke vergiftiging kan worden herkend door duizeligheid, moeheid, hoofdpijn of braken. Ook te veel roet op de muren bij een gasboiler, abnormaal veel vochtigheid in huis en een gele waakvlam zijn aanwijzingen.

In 2008 telde ons land nog 41 doden als een gevolg van een CO-vergiftiging. Uit cijfers van het Antigifcentrum blijkt dat de slachtoffers voornamelijk tussen november en maart vielen. Twee derde was jonger dan veertig. "De slachtoffers wonen vaak in oudere huizen, met oude of goedkope verwarmingstoestellen", verduidelijkte minister Turtelboom woensdag in Antwerpen. "Kansarmen en andere minderheden zijn zich vaak niet bewust van het gevaar." De nieuwe campagne richt zich specifiek op jonge gezinnen en minderheden. De preventietips worden verspreid via affiches, brochures en fotoromans. Die laatste zijn beschikbaar in elf talen en visualiseren de voornaamste risico's. CO is een kleurloos, geurloos en smaakloos gas dat vrijkomt bij een slechte of onvolledige verbranding. Nagenoeg elk type verwarming kan een vergiftiging veroorzaken. Om CO te bestrijden is het belangrijk te zorgen voor een goede verluchting in de ruimtes waar een verwarmingstoestel staat. Daarnaast is het aan te raden te investeren in een degelijk toestel dat regelmatig moet worden nagekeken. Een mogelijke vergiftiging kan worden herkend door duizeligheid, moeheid, hoofdpijn of braken. Ook te veel roet op de muren bij een gasboiler, abnormaal veel vochtigheid in huis en een gele waakvlam zijn aanwijzingen.