Tommelein wil wonen boven winkels aanmoedigen via fiscale vrijstelling

10/09/17 om 13:00 - Bijgewerkt om 13:12

Bron: Belga

Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open VLD) wil het via fiscale maatregelen aantrekkelijker maken om leegstaande winkelpanden om te vormen tot woningen, maar ook om wonen boven winkels te stimuleren.

Tommelein wil wonen boven winkels aanmoedigen via fiscale vrijstelling

Bart Tommelein © Belga

Dat heeft de Vlaamse liberaal aangekondigd tijdens De Zevende Dag op Eén.

Wie in een winkelarm gebied een winkel wil ombouwen tot woning, kan daarvoor drie jaar vrijstelling op de onroerende voorheffing krijgen - zeg maar het kadastraal inkomen. Maar volgens minister Tommelein zijn de voorwaarden daarvoor te strak. Zo moet de winkelruimte vandaag de helft uitmaken van het volledige pand. Dus als het om een gebouw gaat met drie verdiepingen boven, is die 50 procent onhaalbaar.

Daarnaast kijkt Tommelein ook naar de kernwinkelgebieden, dus straten met veel winkels. Daar wil hij het wonen boven de winkels aanmoedigen. Als die ruimte boven winkels niet wordt bewoond, geeft dat volgens de minister 'een akelige' aanblik, maar ook een 'onveilig en verloederd gevoel'. Daarom wil Tommelein ook eenzelfde fiscale vrijstelling van drie jaar in het leven roepen voor wie die ruimte tot woningen ombouwt.

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang elke middag een update van het belangrijkste economische nieuws in uw mailbox!

Postcode

Onze partners