Dat heeft de Vlaamse liberaal aangekondigd tijdens De Zevende Dag op Eén.

Wie in een winkelarm gebied een winkel wil ombouwen tot woning, kan daarvoor drie jaar vrijstelling op de onroerende voorheffing krijgen - zeg maar het kadastraal inkomen. Maar volgens minister Tommelein zijn de voorwaarden daarvoor te strak. Zo moet de winkelruimte vandaag de helft uitmaken van het volledige pand. Dus als het om een gebouw gaat met drie verdiepingen boven, is die 50 procent onhaalbaar.

Daarnaast kijkt Tommelein ook naar de kernwinkelgebieden, dus straten met veel winkels. Daar wil hij het wonen boven de winkels aanmoedigen. Als die ruimte boven winkels niet wordt bewoond, geeft dat volgens de minister 'een akelige' aanblik, maar ook een 'onveilig en verloederd gevoel'. Daarom wil Tommelein ook eenzelfde fiscale vrijstelling van drie jaar in het leven roepen voor wie die ruimte tot woningen ombouwt.

Dat heeft de Vlaamse liberaal aangekondigd tijdens De Zevende Dag op Eén.Wie in een winkelarm gebied een winkel wil ombouwen tot woning, kan daarvoor drie jaar vrijstelling op de onroerende voorheffing krijgen - zeg maar het kadastraal inkomen. Maar volgens minister Tommelein zijn de voorwaarden daarvoor te strak. Zo moet de winkelruimte vandaag de helft uitmaken van het volledige pand. Dus als het om een gebouw gaat met drie verdiepingen boven, is die 50 procent onhaalbaar. Daarnaast kijkt Tommelein ook naar de kernwinkelgebieden, dus straten met veel winkels. Daar wil hij het wonen boven de winkels aanmoedigen. Als die ruimte boven winkels niet wordt bewoond, geeft dat volgens de minister 'een akelige' aanblik, maar ook een 'onveilig en verloederd gevoel'. Daarom wil Tommelein ook eenzelfde fiscale vrijstelling van drie jaar in het leven roepen voor wie die ruimte tot woningen ombouwt.