Een particulier bouwproject wordt daardoor steeds minder haalbaar, blijkt uit een enquête van het woningbouwbedrijf Woningen Blavier. Het woningbouwbedrijf lanceerde in februari en maart een enquête bij 566 kandidaat-bouwers in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Woningen Blavier noteerde dat de regelgeving voor de energieprestatie de voorbije jaren strenger en complexer geworden is. Dat komt door de strengere individuele isolatiewaarden van bouwwanden en verplichtingen voor ventilatie (de zogenaamde EPB-normen) en voor warmte-isolatie.

"Volgens onze berekeningen heeft dat een impact van 10 tot 20.000 euro op een gemiddeld bouwproject", verduidelijkt Louis Amory, gedelegeerd bestuurder van Woningen Blavier. Amory ontkent niet dat de maatregelen besparingen creëren op de energiefactuur op lange termijn, maar "het weegt niet op tegen de impact van de onmiddellijke cash investering".

Uit de enquête blijkt ook dat heel wat ondervraagden de fiscale en andere financiële voordelen voor bouwprojecten nauwelijks kennen. Niet meer dan 30 procent kent de verschillende premies spontaan of heeft er al van gehoord. Woningen Blavier pleit voor sterkere steunmaatregelen bij aanvang van de bouwwerken in plaats van ze te spreiden over de tijd.

Nog enkele cijfers uit de studie: de meeste bouwers verkiezen een open bebouwing en moderne architectuur. Vlaamse bouwers ontwerpen vaker zelf hun woning (12 procent) dan Waalse (9 procent). 40 procent van de bevraagden gaf aan zijn bouwproject of een deel ervan uitgesteld te hebben door de crisis.

Een particulier bouwproject wordt daardoor steeds minder haalbaar, blijkt uit een enquête van het woningbouwbedrijf Woningen Blavier. Het woningbouwbedrijf lanceerde in februari en maart een enquête bij 566 kandidaat-bouwers in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Woningen Blavier noteerde dat de regelgeving voor de energieprestatie de voorbije jaren strenger en complexer geworden is. Dat komt door de strengere individuele isolatiewaarden van bouwwanden en verplichtingen voor ventilatie (de zogenaamde EPB-normen) en voor warmte-isolatie. "Volgens onze berekeningen heeft dat een impact van 10 tot 20.000 euro op een gemiddeld bouwproject", verduidelijkt Louis Amory, gedelegeerd bestuurder van Woningen Blavier. Amory ontkent niet dat de maatregelen besparingen creëren op de energiefactuur op lange termijn, maar "het weegt niet op tegen de impact van de onmiddellijke cash investering". Uit de enquête blijkt ook dat heel wat ondervraagden de fiscale en andere financiële voordelen voor bouwprojecten nauwelijks kennen. Niet meer dan 30 procent kent de verschillende premies spontaan of heeft er al van gehoord. Woningen Blavier pleit voor sterkere steunmaatregelen bij aanvang van de bouwwerken in plaats van ze te spreiden over de tijd. Nog enkele cijfers uit de studie: de meeste bouwers verkiezen een open bebouwing en moderne architectuur. Vlaamse bouwers ontwerpen vaker zelf hun woning (12 procent) dan Waalse (9 procent). 40 procent van de bevraagden gaf aan zijn bouwproject of een deel ervan uitgesteld te hebben door de crisis.