Dat staat woensdag in De Standaard.

De minister wil zich voorbereiden op de Europese doelstelling van een "bijna-energieneutrale" woning tegen 2021. Ze streeft naar nieuwe woningen die bijna geen verwarming nodig hebben, en dus qua isolatie bijna op het niveau van een passiefhuis zitten. De verwarming die er dan wel is, zal zo veel mogelijk op een energiezuinige manier opgewekt moeten worden, door bijvoorbeeld zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, pelletkachels of warmtekrachtkoppeling.

Het minimumpercentage dat vanaf 2014 zal gelden, zal later vastgelegd worden op basis van een studie van de Vito (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek). Van den Bossche wil zo snel mogelijk duidelijkheid zodat de bouwsector zijn bouwtechnieken kan aanpassen.

Ondertussen blijkt dat het aantal energiezuinige bouwers sterk stijgt. Isolatie wordt dikker en hoogrendementsglas is de norm geworden. In 2009 lag had 40 procent van de nieuwe woningen in Vlaanderen een E-peil tussen 60 en 80. Het E-peil mag sinds dit jaar niet hoger liggen dan E-80. Vlaamse bouwers lopen dus voorop op de normen.
Om tijdig te kunnen ingrijpen als een nieuwbouw de energienormen niet haalt, zal voortaan ook een berekening vooraf vereist zijn.

Dat staat woensdag in De Standaard. De minister wil zich voorbereiden op de Europese doelstelling van een "bijna-energieneutrale" woning tegen 2021. Ze streeft naar nieuwe woningen die bijna geen verwarming nodig hebben, en dus qua isolatie bijna op het niveau van een passiefhuis zitten. De verwarming die er dan wel is, zal zo veel mogelijk op een energiezuinige manier opgewekt moeten worden, door bijvoorbeeld zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, pelletkachels of warmtekrachtkoppeling.Het minimumpercentage dat vanaf 2014 zal gelden, zal later vastgelegd worden op basis van een studie van de Vito (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek). Van den Bossche wil zo snel mogelijk duidelijkheid zodat de bouwsector zijn bouwtechnieken kan aanpassen. Ondertussen blijkt dat het aantal energiezuinige bouwers sterk stijgt. Isolatie wordt dikker en hoogrendementsglas is de norm geworden. In 2009 lag had 40 procent van de nieuwe woningen in Vlaanderen een E-peil tussen 60 en 80. Het E-peil mag sinds dit jaar niet hoger liggen dan E-80. Vlaamse bouwers lopen dus voorop op de normen. Om tijdig te kunnen ingrijpen als een nieuwbouw de energienormen niet haalt, zal voortaan ook een berekening vooraf vereist zijn.