Een gebrek aan concurrentie kan leiden tot hogere prijzen voor de consument en dus vragen bepaalde sectoren bijzondere aandacht van de overheid, luidt het bij het Prijzenobservatorium.

Het onderzoek gebeurde op basis van de gegevens van meer dan een half miljoen bedrijven, voor de periode 2012-2016. Daarbij werd rekening gehouden met het verloop van de marktaandelen en de winstmarges. Dergelijkse screening werd ook de afgelopen jaren al gedaan.

Vooral bij de materialen voor de bouwsector blijkt er een verhoogd risico op te weinig concurrentie te bestaan. Het gaat met name om de productie van kalk, gips, cement en bakstenen. 'De meeste van deze sectoren worden gekenmerkt door een hoge concentratie, een beperkt aantal ondernemingen, een hoge stabiliteit en een lage importpenetratiegraad', staat in het rapport van het Prijzenobservatorium. Bovendien vertoonden deze bedrijven (productie van kalk en gips, vezelcement en bakstenen) ook de voorbije jaren al een verhoogd risico op een gebrek aan concurrentie: bij de vorige screenings kwamen ze telkens in de top 30 voor.

Andere sectoren die volgens het Prijzenobservatorium een verhoogd risico op te weinig concurrentie in België vertonen zijn die van de telecom, het goederenvervoer en de autoverhuur.

Een gebrek aan concurrentie kan leiden tot hogere prijzen voor de consument en dus vragen bepaalde sectoren bijzondere aandacht van de overheid, luidt het bij het Prijzenobservatorium.Het onderzoek gebeurde op basis van de gegevens van meer dan een half miljoen bedrijven, voor de periode 2012-2016. Daarbij werd rekening gehouden met het verloop van de marktaandelen en de winstmarges. Dergelijkse screening werd ook de afgelopen jaren al gedaan. Vooral bij de materialen voor de bouwsector blijkt er een verhoogd risico op te weinig concurrentie te bestaan. Het gaat met name om de productie van kalk, gips, cement en bakstenen. 'De meeste van deze sectoren worden gekenmerkt door een hoge concentratie, een beperkt aantal ondernemingen, een hoge stabiliteit en een lage importpenetratiegraad', staat in het rapport van het Prijzenobservatorium. Bovendien vertoonden deze bedrijven (productie van kalk en gips, vezelcement en bakstenen) ook de voorbije jaren al een verhoogd risico op een gebrek aan concurrentie: bij de vorige screenings kwamen ze telkens in de top 30 voor.Andere sectoren die volgens het Prijzenobservatorium een verhoogd risico op te weinig concurrentie in België vertonen zijn die van de telecom, het goederenvervoer en de autoverhuur.