"Baanwinkels zijn de toekomst", poneert Paul Borghgraef, de voorzitter van de gereglementeerde vastgoedvennootschap Retail Estates (gereglementeerde vastgoedvennootschap is het nieuwe statuut van de voormalige vastgoedbevaks). "Wie gelooft dat de toekomst van de retail enkel bestaat uit winkelen met de fiets in het centrum van Antwerpen, koopt misschien het beste een ander aandeel." De groep lanceert een kapitaalverhoging van 76,2 miljoen euro. Daarmee wil het onder meer de aankoop van 40.000 vierkante meter baanwinkels financieren.

Niche-investeerder

Jan De Nys, gedelegeerd bestuurder van Retail Estates: "Wij zijn de koning van de Bredabaan, befaamd voor zijn baanwinkels. Elke maand hangt H&M aan de telefoon met de vraag of er een pand vrijkomt. Via professionele niche-investeerders zoals wij - wij doen in baanwinkels, enkel baanwinkels - kunnen investeerders hun aandelenportefeuille diversifiëren, in plaats van zelf te moeten zoeken naar vastgoedprojecten. Net daarom hebben we heel wat institutionele investeerders als aandeelhouder."

FPIM, KBC Groep en Ackermans & van Haaren zijn elk voor 10 procent aandeelhouder, Federale Verzekeringen heeft 8 procent en AXA 7 procent. De huidige aandeelhouders hebben een voorkeurrecht bij de kapitaalverhoging. Voor de rest kunnen enkel actieve professionele beleggers erop inschrijven tot 21 mei. De inschrijvingsprijs bedraagt 60,50 euro per aandeel, ruim onder de beurskoers van 76 euro. De raad van beheer stelt voor het boekjaar 2015-2016 een dividend van 3,20 euro bruto in het vooruitzicht.

Financiële hefboom

De waarde van de 553 winkels van Retail Estates wordt geschat op 802 miljoen euro. De vastgoedvennootschap heeft een gekapitaliseerde beurswaarde van 570 miljoen euro. Het bedrijf werd in 1998 opgericht door gewezen retailers, toen met een portfolio van 32 miljoen euro. Er was nooit meer leegstand dan 2 procent.

De kapitaalverhoging biedt een bijkomend investeringspotentieel van 152 miljoen euro door de financiële hefboom via bankkredieten. Een eerste schijf van de investeringen is gepland voor projecten in Beringen (be-Mine, 20.000 vierkante meter), Wetteren (10.000 vierkante meter) en Namen (10.000 vierkante meter). Retail Estates kocht onlangs een portefeuille van 81 winkelpanden (onder meer aan de Bredabaan) met een totale waarde van 129 miljoen euro, naar verluidt van Rockspring.

"Baanwinkels zijn de toekomst", poneert Paul Borghgraef, de voorzitter van de gereglementeerde vastgoedvennootschap Retail Estates (gereglementeerde vastgoedvennootschap is het nieuwe statuut van de voormalige vastgoedbevaks). "Wie gelooft dat de toekomst van de retail enkel bestaat uit winkelen met de fiets in het centrum van Antwerpen, koopt misschien het beste een ander aandeel." De groep lanceert een kapitaalverhoging van 76,2 miljoen euro. Daarmee wil het onder meer de aankoop van 40.000 vierkante meter baanwinkels financieren.Jan De Nys, gedelegeerd bestuurder van Retail Estates: "Wij zijn de koning van de Bredabaan, befaamd voor zijn baanwinkels. Elke maand hangt H&M aan de telefoon met de vraag of er een pand vrijkomt. Via professionele niche-investeerders zoals wij - wij doen in baanwinkels, enkel baanwinkels - kunnen investeerders hun aandelenportefeuille diversifiëren, in plaats van zelf te moeten zoeken naar vastgoedprojecten. Net daarom hebben we heel wat institutionele investeerders als aandeelhouder."FPIM, KBC Groep en Ackermans & van Haaren zijn elk voor 10 procent aandeelhouder, Federale Verzekeringen heeft 8 procent en AXA 7 procent. De huidige aandeelhouders hebben een voorkeurrecht bij de kapitaalverhoging. Voor de rest kunnen enkel actieve professionele beleggers erop inschrijven tot 21 mei. De inschrijvingsprijs bedraagt 60,50 euro per aandeel, ruim onder de beurskoers van 76 euro. De raad van beheer stelt voor het boekjaar 2015-2016 een dividend van 3,20 euro bruto in het vooruitzicht.De waarde van de 553 winkels van Retail Estates wordt geschat op 802 miljoen euro. De vastgoedvennootschap heeft een gekapitaliseerde beurswaarde van 570 miljoen euro. Het bedrijf werd in 1998 opgericht door gewezen retailers, toen met een portfolio van 32 miljoen euro. Er was nooit meer leegstand dan 2 procent. De kapitaalverhoging biedt een bijkomend investeringspotentieel van 152 miljoen euro door de financiële hefboom via bankkredieten. Een eerste schijf van de investeringen is gepland voor projecten in Beringen (be-Mine, 20.000 vierkante meter), Wetteren (10.000 vierkante meter) en Namen (10.000 vierkante meter). Retail Estates kocht onlangs een portefeuille van 81 winkelpanden (onder meer aan de Bredabaan) met een totale waarde van 129 miljoen euro, naar verluidt van Rockspring.