Het Gewest heeft de gelijkheids-, non-discriminatie- en transparantiebeginsels bij de aanbesteding niet gevolgd, en ging er verkeerdelijk van uit dat het niet om een overheidsopdracht ging, klinkt het in het arrest.

Projectontwikkelaar Ghelamco kreeg begin september van de Brusselse regering groen licht om de Silver Tower neer te poten in het noorden van Brussel. Tegen eind 2020 zouden alle 2.000 ambtenaren van de gewestelijke administratie daar naartoe moeten verhuizen. Het Gewest zou daarvoor elk jaar rond de 150 euro huur per vierkante meter neertellen.

Maar de vastgoedgroepen Befimmo en Fedimmo gingen niet akkoord met die gang van zaken, en stelden bij dringende noodzakelijkheid een beroep in bij de Raad van State. Beide vennootschappen hadden zelf ook een project ingediend bij de Brusselse regering, maar moesten het onderspit delven voor Ghelamco.

Volgens Befimmo en Fedimmo kregen ze daarbij niet dezelfde kansen als de andere kandidaten, én zijn de regels voor overheidsopdrachten niet gerespecteerd. De Raad van State heeft de tenuitvoerlegging van de beslissing nu geschorst, meldt L'Echo. De hele zaak moet volgens de Raad inderdaad beschouwd worden als een 'overheidsopdracht voor aanneming van werken', en daarvoor gelden bepaalde regels, staat te lezen in het arrest.

Daarnaast heeft het Gewest het gelijkheids- en non-discrimintatiebeginsel niet in acht genomen bij de toewijzing van de bouw, oordeelt de Raad van State. Ook het transparantiebeginsel is niet gevolgd, omdat het gewest niet kan aantonen dat iedere deelnemer een uitnodiging heeft gekregen om aan de onderhandelingen deel te nemen en er ook geen notulen bestaan van die vergaderingen.

Het Gewest heeft de gelijkheids-, non-discriminatie- en transparantiebeginsels bij de aanbesteding niet gevolgd, en ging er verkeerdelijk van uit dat het niet om een overheidsopdracht ging, klinkt het in het arrest.Projectontwikkelaar Ghelamco kreeg begin september van de Brusselse regering groen licht om de Silver Tower neer te poten in het noorden van Brussel. Tegen eind 2020 zouden alle 2.000 ambtenaren van de gewestelijke administratie daar naartoe moeten verhuizen. Het Gewest zou daarvoor elk jaar rond de 150 euro huur per vierkante meter neertellen. Maar de vastgoedgroepen Befimmo en Fedimmo gingen niet akkoord met die gang van zaken, en stelden bij dringende noodzakelijkheid een beroep in bij de Raad van State. Beide vennootschappen hadden zelf ook een project ingediend bij de Brusselse regering, maar moesten het onderspit delven voor Ghelamco. Volgens Befimmo en Fedimmo kregen ze daarbij niet dezelfde kansen als de andere kandidaten, én zijn de regels voor overheidsopdrachten niet gerespecteerd. De Raad van State heeft de tenuitvoerlegging van de beslissing nu geschorst, meldt L'Echo. De hele zaak moet volgens de Raad inderdaad beschouwd worden als een 'overheidsopdracht voor aanneming van werken', en daarvoor gelden bepaalde regels, staat te lezen in het arrest. Daarnaast heeft het Gewest het gelijkheids- en non-discrimintatiebeginsel niet in acht genomen bij de toewijzing van de bouw, oordeelt de Raad van State. Ook het transparantiebeginsel is niet gevolgd, omdat het gewest niet kan aantonen dat iedere deelnemer een uitnodiging heeft gekregen om aan de onderhandelingen deel te nemen en er ook geen notulen bestaan van die vergaderingen.