De Vlaamse Bouwmeester bestaat sinds 1998. Hij geeft advies over de architectuur van gebouwen voor overheden op alle Vlaamse beleidsniveaus, als ze dat wensen. Dat kan via de 'openbare oproep', waarbij hij vijf architectenbureaus een ontwerp laat uittekenen.

Nogal wat architecten hebben het moeilijk met de werking van de Bouwmeester. De huidige, Peter Swinnen, lag in mei nog onder vuur bij de website Architectura, omdat hij "niet een van ons, maar een van boven ons" was. De Bouwmeester zou voor zijn opdrachten in hetzelfde clubje vissen, en dan nog overdreven veel in het buitenland.

Volgens Olivier Carrette, afgevaardigd bestuurder van BVS, is het niet meer van deze tijd dat het advies van een enkele architect doorweegt bij het toekennen van een ontwerpopdracht. "Het is beter dat experts met een verschillende achtergrond adviseren over een project. We leven in 2014, en andere overheden moeten bezuinigen", klinkt het. "Uiteraard moet een gebouw mooi zijn, maar er is meer. Ook de kostprijs van de bouw en het onderhoud moet worden bekeken. De technische aspecten en het duurzame karakter moeten in het advies worden meegenomen."

Daarom is hij tevreden dat een college van vijf experten die taak zal overnemen. "Dat brengt terug evenwicht in de beslissingsstructuur", zegt Carrette.

De Vlaamse Bouwmeester bestaat sinds 1998. Hij geeft advies over de architectuur van gebouwen voor overheden op alle Vlaamse beleidsniveaus, als ze dat wensen. Dat kan via de 'openbare oproep', waarbij hij vijf architectenbureaus een ontwerp laat uittekenen.Nogal wat architecten hebben het moeilijk met de werking van de Bouwmeester. De huidige, Peter Swinnen, lag in mei nog onder vuur bij de website Architectura, omdat hij "niet een van ons, maar een van boven ons" was. De Bouwmeester zou voor zijn opdrachten in hetzelfde clubje vissen, en dan nog overdreven veel in het buitenland.Volgens Olivier Carrette, afgevaardigd bestuurder van BVS, is het niet meer van deze tijd dat het advies van een enkele architect doorweegt bij het toekennen van een ontwerpopdracht. "Het is beter dat experts met een verschillende achtergrond adviseren over een project. We leven in 2014, en andere overheden moeten bezuinigen", klinkt het. "Uiteraard moet een gebouw mooi zijn, maar er is meer. Ook de kostprijs van de bouw en het onderhoud moet worden bekeken. De technische aspecten en het duurzame karakter moeten in het advies worden meegenomen."Daarom is hij tevreden dat een college van vijf experten die taak zal overnemen. "Dat brengt terug evenwicht in de beslissingsstructuur", zegt Carrette.