Er is goed nieuws voor mensen die een oude woning kopen om die te slopen en te vervangen door een nieuw-bouw. In 2009 betaalt u immers slechts 6 % btw op het geheel van de werken.

Zoals u weet, heeft de regering recent een tijdelijke verlaging van de btw op de bouw van nieuwe woningen ingevoerd. Meer bepaald wordt de eerste schijf van 50.000 EUR onder bepaalde voorwaarden onderworpen aan een btw-tarief van 6 % in plaats van 21 %.

Dat levert u een belastingbesparing van maximaal 7500 EUR op. Let wel, de verlaging geldt slechts tot eind 2009. De tijdelijke btw-verlaging is zowel van toepassing wanneer u een nieuwe woning bouwt als wanneer u een nieuwe woning koopt met btw (bijvoorbeeld van een bouwpromotor).

Nadeel is wel dat alleen de eerste 50.000 EUR onderworpen is aan 6 % btw. Daarboven betaalt u het gewone tarief van 21 %. Toch kunt u ervoor zorgen dat u slechts 6 % btw moet betalen op de totaliteit van de werken.

Er is sinds 1 januari 2007 immers een verlaagd btw-tarief van 6 % van toepassing op de afbraak en de heropbouw van woningen. Die maatregel heeft tot doel de verkrotting van woningen tegen te gaan. Als u een (krot)woning afbreekt om een nieuwe privéwoning te bouwen, dan kunt u voor al deze werken het verlaagde btw-tarief van 6 % krijgen.

Er geldt dus geen beperking tot 50.000 EUR en u moet de nieuwe woning niet zelf bewonen. U mag ze dus ook verhuren. Het is wel nodig dat de woning gelegen is in een van de 32 centrumsteden (Antwerpen, Charleroi, Gent, Oostende, Bergen, La Louvière, Seraing en Luik, Brussel, Anderlecht, Sint-Gillis, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek en Vorst, Mechelen en St.-Niklaas, Leuven, Brugge, Kortrijk, Roeselare, Aalst, Dendermonde, Genk, Hasselt, Moeskroen, Doornik, Verviers, Namen, Elsene, Ukkel en Etterbeek).

De werken moeten worden uitgevoerd door een geregistreerde aannemer. Belangrijk is dat de regering beslist heeft om deze btw-verlaging tijdelijk, tot eind 2009, tot heel België uit te breiden. Als u dus een woning afbreekt en een nieuwe privéwoning bouwt, dan kunt u de werken aan 6 % btw laten uitvoeren, om het even in welke gemeente of stad de nieuwe woning ligt.

Die uitbreiding naar het hele grondgebied geldt, zoals gezegd, slechts tot eind 2009. Om ervan te kunnen genieten, zult u dus snel moeten zijn.

Johan Steenackers

Er is goed nieuws voor mensen die een oude woning kopen om die te slopen en te vervangen door een nieuw-bouw. In 2009 betaalt u immers slechts 6 % btw op het geheel van de werken. Zoals u weet, heeft de regering recent een tijdelijke verlaging van de btw op de bouw van nieuwe woningen ingevoerd. Meer bepaald wordt de eerste schijf van 50.000 EUR onder bepaalde voorwaarden onderworpen aan een btw-tarief van 6 % in plaats van 21 %. Dat levert u een belastingbesparing van maximaal 7500 EUR op. Let wel, de verlaging geldt slechts tot eind 2009. De tijdelijke btw-verlaging is zowel van toepassing wanneer u een nieuwe woning bouwt als wanneer u een nieuwe woning koopt met btw (bijvoorbeeld van een bouwpromotor). Nadeel is wel dat alleen de eerste 50.000 EUR onderworpen is aan 6 % btw. Daarboven betaalt u het gewone tarief van 21 %. Toch kunt u ervoor zorgen dat u slechts 6 % btw moet betalen op de totaliteit van de werken. Er is sinds 1 januari 2007 immers een verlaagd btw-tarief van 6 % van toepassing op de afbraak en de heropbouw van woningen. Die maatregel heeft tot doel de verkrotting van woningen tegen te gaan. Als u een (krot)woning afbreekt om een nieuwe privéwoning te bouwen, dan kunt u voor al deze werken het verlaagde btw-tarief van 6 % krijgen. Er geldt dus geen beperking tot 50.000 EUR en u moet de nieuwe woning niet zelf bewonen. U mag ze dus ook verhuren. Het is wel nodig dat de woning gelegen is in een van de 32 centrumsteden (Antwerpen, Charleroi, Gent, Oostende, Bergen, La Louvière, Seraing en Luik, Brussel, Anderlecht, Sint-Gillis, Sint-Joost-ten-Node, Sint-Jans-Molenbeek, Schaarbeek en Vorst, Mechelen en St.-Niklaas, Leuven, Brugge, Kortrijk, Roeselare, Aalst, Dendermonde, Genk, Hasselt, Moeskroen, Doornik, Verviers, Namen, Elsene, Ukkel en Etterbeek). De werken moeten worden uitgevoerd door een geregistreerde aannemer. Belangrijk is dat de regering beslist heeft om deze btw-verlaging tijdelijk, tot eind 2009, tot heel België uit te breiden. Als u dus een woning afbreekt en een nieuwe privéwoning bouwt, dan kunt u de werken aan 6 % btw laten uitvoeren, om het even in welke gemeente of stad de nieuwe woning ligt. Die uitbreiding naar het hele grondgebied geldt, zoals gezegd, slechts tot eind 2009. Om ervan te kunnen genieten, zult u dus snel moeten zijn. Johan Steenackers