De eerste vooraf aangekondigde 'sociale flitscontrole' in de Antwerpse bouwsector was een initiatief van staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open Vld). Bij die controle waren 49 van de 115 bouwbedrijven in overtreding. Bijna een op de twee bouwbedrijven waren dus niet in orde. Bij onaangekondigde controles blijken gemiddeld twee op de drie bouwbedrijven niet in orde te zijn, meldt De Tijd vrijdag.

In totaal werden 216 werknemers en 74 zelfstandigen gecontroleerd bij 115 bedrijven. Bij 49 bedrijven werden onregelmatigheden vastgesteld, gaande van schijnzelfstandigheid tot problemen met onderaannemers en met vergunningen.

"Dit was de eerste aangekondigde controle in een reeks van velen. Ik geloof in het preventieve effect ervan", zegt De Backer. "Het is nog te vroeg om van een trend te spreken. Maar we maken komaf met de mythe van straffeloosheid. Wie fraudeert, wordt gestraft."

De Backer stuurt alvast 100 extra inspecteurs op pad om te garanderen dat buitenlandse ondernemingen de regels volgen. "Ik wil eerlijke concurrentie", luidt het. (Belga/BO)

De eerste vooraf aangekondigde 'sociale flitscontrole' in de Antwerpse bouwsector was een initiatief van staatssecretaris voor Sociale Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open Vld). Bij die controle waren 49 van de 115 bouwbedrijven in overtreding. Bijna een op de twee bouwbedrijven waren dus niet in orde. Bij onaangekondigde controles blijken gemiddeld twee op de drie bouwbedrijven niet in orde te zijn, meldt De Tijd vrijdag.In totaal werden 216 werknemers en 74 zelfstandigen gecontroleerd bij 115 bedrijven. Bij 49 bedrijven werden onregelmatigheden vastgesteld, gaande van schijnzelfstandigheid tot problemen met onderaannemers en met vergunningen. "Dit was de eerste aangekondigde controle in een reeks van velen. Ik geloof in het preventieve effect ervan", zegt De Backer. "Het is nog te vroeg om van een trend te spreken. Maar we maken komaf met de mythe van straffeloosheid. Wie fraudeert, wordt gestraft." De Backer stuurt alvast 100 extra inspecteurs op pad om te garanderen dat buitenlandse ondernemingen de regels volgen. "Ik wil eerlijke concurrentie", luidt het. (Belga/BO)