Peter Demuynck (Montea): ‘We missen de boot van de e-commerce’

© reuters

De hoge loonkosten en de mobiliteitsproblemen doen de reputatie van de Belgische logistieke sector geen goed. Daardoor slaagt ons land er nog maar zelden in grote Europese distributiecentra aan te trekken.

Met zijn havens en interessante ligging is ons land een belangrijke logistieke draaischijf in Europa. Maar wiegen die reputatie en troeven ons niet in slaap? Peter Demuynck, chief commercial officer bij de logistieke vastgoedbevak Montea, is in ieder geval bezorgd: “Je zou een hele pagina kunnen vullen met transacties van klanten die een vestiging in België hebben overwogen, maar die finaal toch voor Nederland kiezen.”

“Er zijn inderdaad een paar grote dossiers net over de grens geland”, bevestigt Kim Cornille, countrymanager voor België bij de logistieke vastgoedspeler Goodman. “Puur op basis van locatie staat België op één in de ranking van logistieke hotspots. Maar Duitsland en Nederland zijn uiteraard ook interessant gelegen. Bij beslissingen over grote Europese distributiecentra wegen dan ook andere criteria mee: flexibiliteit, loonkosten, ondersteuning door de overheid…”

Loonkosten en mobiliteit

Dat de huurprijs voor logistieke ruimte een pak lager ligt dan in onze buurlanden, helpt niet. Nochtans is vastgoed een belangrijke kostenpost in de logistieke keten. Maar het komt wel nog altijd ruim na de loonkosten. “Die doen ons de das om”, stelt Peter Demunck duidelijk. “De loonkosten zijn in België te hoog voor een sector zoals de logistiek, die moet werken met minimale winstmarges.”

Dat een loonlastenverlaging hoog op het prioriteitenlijstje van de regeringsonderhandelaars staat, moet dan als muziek in de oren klinken. “Hoopgevend”, vindt Peter Demuynck, maar hij waarschuwt tegelijk voor te hoge verwachtingen. Overigens hoopt hij dat de onderhandelaars ook mobiliteit toevoegen aan hun prioriteiten. “Stel dat we een grote e-tailer, genre Amazon, kunnen overtuigen zich te vestigen op de as Antwerpen-Brussel voor de belevering van België, Noord-Frankrijk, Nederland en een deel van Duitsland. Vier op de vijf weekdagen zouden de vrachtwagens al na tien minuten in de file staan. De Nederlanders begrijpen niet dat onze politici daar niets aan doen. In het begin kan je nog antwoorden dat een oplossing niet vanzelfsprekend is, maar op den duur moet je wel toegeven dat het niet op de agenda staat. Om het contrast te illustreren: in Rotterdam is een deel van autosnelweg voorbehouden voor vrachtwagens. In ons land is dat ondenkbaar.”

Ietwat paradoxaal lijkt ook onze centrale ligging ons parten te spelen in het e-comverhaal. Veel e-tailers hebben immers al gekozen voor grote vestigingen in landen met een grotere thuismarkt, zoals Duitsland, Nederland en Frankrijk. Voor Nederland en Duitsland geldt ook dat e-commerce er meer ontwikkeld is. “Vanuit die landen kunnen de e-commercespelers heel makkelijk ook de Belgische consument bedienen”, zegt Demuynck. “Het speelt dus in ons nadeel dat we heel dicht bij die markten liggen.”

Laurenz Verledens

Het volledige artikel leest u in Trends van 11 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content