Eind juni nam de Overpeltse aannemingsgroep Group APK zijn sectorgenoot Voeten & Leppens Wegenbouw bv uit Breda over. Twee maanden eerder had APK Ivaka ingelijfd, een Dendermonds bedrijf dat ook actief is in Brussel. "APK richt zich tot klanten in een cirkel van 250 kilometer rondom de hoofdzetel in Overpelt", zegt gedelegeerd bestuurder Paul Kerkhofs. "De hoofdstad en de Nederlandse provincie Noord-Brabant waren nog een blinde vlek in dat activiteitenterrein." Met die twee acquisities gaat de jaaromzet van de Limburgse groep ruim voorbij de grens van 100 miljoen euro. In 2014 boekte Group APK een omzet van 91 miljoen euro.

Group APK is een van de weinige onafhankelijke aannemingsbedrijven die actief zijn in de nutssector. Paul Kerkhofs werkte toen als bedrijfsrevisor bij Deloitte, toen hij in 1990 zijn vaders bedrijf Elektro- en Kabelwerken Kerkhofs (250.000 euro omzet) overnam. Kerkhofs zette zijn financiële knowhow in bij overnames van aannemingsbedrijven in de niches van telecom, wegenbouw, water- en energievoorziening. Na een herstructurering volgde de integratie in het herdoopte Algemene Participatie Kerkhofs (APK).

35 overnames

Kerkhofs deed 35 overnames sinds hij Group APK leidt. "Dat deed ik vaak door zware financiële verplichtingen op mij nemen. Ik moest moeilijke situaties bijsturen, omdat ik onvoldoende middelen had om op en top gezonde bedrijven over te nemen. Ik heb geluk gehad. Er zijn onderweg geen zware incidenten gebeurd."

Group APK haalt een derde van zijn omzet uit de aanleg van ICT-infrastructuur (zoals glasvezel en routers), een derde uit de aanleg van energie- en watervoorziening en een derde uit wegeninfrastructuur (inbegrepen afvalrecyclage). Het zet zich in de markt als een multidisciplinaire infrastructuurbouwer met een focus op internettoepassingen.

De grootste klanten van Group APK zijn wegbeheerders, intercommunales en telecomoperatoren. Kerkhofs: "Hun klanten willen ononderbroken en ongestoord gebruikmaken van de infrastructuur. Een dag zonder internet is voor sommige klanten bijna even dramatisch als een zonder water. Dus moeten we snel optreden als er ergens iets fout loopt. Ook onze particuliere klanten willen een gebundelde dienstverlening van Group APK. Grote bedrijven met een eigen infrastructuur en verschillende sites, zoals logistiekedienstenverleners en distributiecentra, willen met één enkele partner praten over de Tiefbau, zoals de Duitsers dat zo mooi noemen."

'Waar licht is, is infrastructuur'

Kerkhofs toont een satellietfoto van Europa, die aantoont dat de 250 kilometer rondom Limburg een van de meest verlichte gebieden van het continent is. "Waar licht is, is infrastructuur", legt hij uit. "Er is dus nog veel werk in Zuid-Nederland en Noordrijn-Westfalen." Momenteel is Nederland goed voor 25 procent van de omzet. Die wil Kerkhofs opkrikken tot die van België: 75 miljoen euro. Duitsland moet die omzet evenaren. Kerkhofs: "Ons doel is binnen de zeven jaar in die drie landen een omzet van een kwart miljard euro te halen."

Eind juni nam de Overpeltse aannemingsgroep Group APK zijn sectorgenoot Voeten & Leppens Wegenbouw bv uit Breda over. Twee maanden eerder had APK Ivaka ingelijfd, een Dendermonds bedrijf dat ook actief is in Brussel. "APK richt zich tot klanten in een cirkel van 250 kilometer rondom de hoofdzetel in Overpelt", zegt gedelegeerd bestuurder Paul Kerkhofs. "De hoofdstad en de Nederlandse provincie Noord-Brabant waren nog een blinde vlek in dat activiteitenterrein." Met die twee acquisities gaat de jaaromzet van de Limburgse groep ruim voorbij de grens van 100 miljoen euro. In 2014 boekte Group APK een omzet van 91 miljoen euro.Group APK is een van de weinige onafhankelijke aannemingsbedrijven die actief zijn in de nutssector. Paul Kerkhofs werkte toen als bedrijfsrevisor bij Deloitte, toen hij in 1990 zijn vaders bedrijf Elektro- en Kabelwerken Kerkhofs (250.000 euro omzet) overnam. Kerkhofs zette zijn financiële knowhow in bij overnames van aannemingsbedrijven in de niches van telecom, wegenbouw, water- en energievoorziening. Na een herstructurering volgde de integratie in het herdoopte Algemene Participatie Kerkhofs (APK).Kerkhofs deed 35 overnames sinds hij Group APK leidt. "Dat deed ik vaak door zware financiële verplichtingen op mij nemen. Ik moest moeilijke situaties bijsturen, omdat ik onvoldoende middelen had om op en top gezonde bedrijven over te nemen. Ik heb geluk gehad. Er zijn onderweg geen zware incidenten gebeurd."Group APK haalt een derde van zijn omzet uit de aanleg van ICT-infrastructuur (zoals glasvezel en routers), een derde uit de aanleg van energie- en watervoorziening en een derde uit wegeninfrastructuur (inbegrepen afvalrecyclage). Het zet zich in de markt als een multidisciplinaire infrastructuurbouwer met een focus op internettoepassingen.De grootste klanten van Group APK zijn wegbeheerders, intercommunales en telecomoperatoren. Kerkhofs: "Hun klanten willen ononderbroken en ongestoord gebruikmaken van de infrastructuur. Een dag zonder internet is voor sommige klanten bijna even dramatisch als een zonder water. Dus moeten we snel optreden als er ergens iets fout loopt. Ook onze particuliere klanten willen een gebundelde dienstverlening van Group APK. Grote bedrijven met een eigen infrastructuur en verschillende sites, zoals logistiekedienstenverleners en distributiecentra, willen met één enkele partner praten over de Tiefbau, zoals de Duitsers dat zo mooi noemen."Kerkhofs toont een satellietfoto van Europa, die aantoont dat de 250 kilometer rondom Limburg een van de meest verlichte gebieden van het continent is. "Waar licht is, is infrastructuur", legt hij uit. "Er is dus nog veel werk in Zuid-Nederland en Noordrijn-Westfalen." Momenteel is Nederland goed voor 25 procent van de omzet. Die wil Kerkhofs opkrikken tot die van België: 75 miljoen euro. Duitsland moet die omzet evenaren. Kerkhofs: "Ons doel is binnen de zeven jaar in die drie landen een omzet van een kwart miljard euro te halen."