Voor de Antwerpse kantoormarkt - de grootste in Vlaanderen - was 2013 een zwak jaar, maar de eerste maanden van 2014 wijzen op beterschap. "In de eerste vijf maanden werden transacties geregistreerd ten belope van meer dan 37.000 m² en wij zijn hoopvol dat het opnamevolume van 2013, 64.000 m², dit jaar overtroffen zal worden", stelt Erik Verbruggen, hoofd van de afdeling kantoorverhuur bij JLL. Ralph Schellen, die de Vlaamse afdeling kantoorverhuur leidt, merkt op dat Antwerpen nooit zijn aantrekkingskracht verloren heeft. "De daling van 28 procent in 2013 was grotendeels te wijten aan de inactiviteit van de openbare sector, die de markt traditiegetrouw omhoogduwde. Het is wachten op de vorming van de Vlaamse en de federale regering voordat grote transacties in de openbare sector gerealiseerd kunnen worden." Hij stelt vast dat bedrijven in ieder geval terug vragende partij zijn voor recente en vlot bereikbare kantoorruimte.

De Gentse kantoormarkt kende een uitstekend 2013 en blijft goed presteren, maar JLL verwacht niet dat het opnamevolumen van vorig jaar (54.000 m²) zal geëvenaard worden. De Gentse huurprijzen voor kantoren zijn wel de hoogste in Vlaanderen (150 euro/m²/jaar) een gevolg van een zeer lage beschikbaarheid en een grote vraag naar nieuwe projecten. "Vermits de meeste van de nieuwe gebouwen reeds verhuurd of voorverhuurd zijn, zal de huur voor toekomstige projecten hoger liggen, met name voor passiefbouw", verwacht Verbruggen.

Logistiek: grotere transacties

Het voorzichtige herstel in 2013 van de vraag naar logistiek vastgoed zet zich verder in 2014. Walter Goossens, hoofd van de afdeling logistiek vastgoed bij JLL: "Op de as Antwerpen-Brussel werd na vijf maanden al meer dan 80% van het volume van het volledig vorig jaar 2013 geregistreerd. De grootste transacties waren de huur door Caterpillar Distribution Services Europe van bijna 62.000 m² in Grimbergen, en de huur door European Food Transport van 34.000 m² in Willebroek. De opname op de as Antwerpen-Brussel groeide met 200 procent ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar. Ook op de as Antwerpen-Gent werd reeds evenveel opname geregistreerd als in 2013."

Bij JLL merkt men ook op dat er weer meer grote transacties zijn dan in de voorbije jaren. Zo vonden er in de grootste categorie boven 20.000 m² dit jaar reeds vier transacties plaats in 2014. De gemiddelde grootte van een transactie evolueerde van 11.000 m² in 2013 naar 14.000 m² in de eerste vijf maanden van 2014. "Het is afwachten of deze positieve trend zich verderzet", zegt Walter Goossens. "Zeker is dat de toename van e-commerce gerelateerde activiteiten nieuwe opportuniteiten en uitdagingen zal creëren voor het logistieke vastgoed." (LV)

Voor de Antwerpse kantoormarkt - de grootste in Vlaanderen - was 2013 een zwak jaar, maar de eerste maanden van 2014 wijzen op beterschap. "In de eerste vijf maanden werden transacties geregistreerd ten belope van meer dan 37.000 m² en wij zijn hoopvol dat het opnamevolume van 2013, 64.000 m², dit jaar overtroffen zal worden", stelt Erik Verbruggen, hoofd van de afdeling kantoorverhuur bij JLL. Ralph Schellen, die de Vlaamse afdeling kantoorverhuur leidt, merkt op dat Antwerpen nooit zijn aantrekkingskracht verloren heeft. "De daling van 28 procent in 2013 was grotendeels te wijten aan de inactiviteit van de openbare sector, die de markt traditiegetrouw omhoogduwde. Het is wachten op de vorming van de Vlaamse en de federale regering voordat grote transacties in de openbare sector gerealiseerd kunnen worden." Hij stelt vast dat bedrijven in ieder geval terug vragende partij zijn voor recente en vlot bereikbare kantoorruimte. De Gentse kantoormarkt kende een uitstekend 2013 en blijft goed presteren, maar JLL verwacht niet dat het opnamevolumen van vorig jaar (54.000 m²) zal geëvenaard worden. De Gentse huurprijzen voor kantoren zijn wel de hoogste in Vlaanderen (150 euro/m²/jaar) een gevolg van een zeer lage beschikbaarheid en een grote vraag naar nieuwe projecten. "Vermits de meeste van de nieuwe gebouwen reeds verhuurd of voorverhuurd zijn, zal de huur voor toekomstige projecten hoger liggen, met name voor passiefbouw", verwacht Verbruggen. Logistiek: grotere transacties Het voorzichtige herstel in 2013 van de vraag naar logistiek vastgoed zet zich verder in 2014. Walter Goossens, hoofd van de afdeling logistiek vastgoed bij JLL: "Op de as Antwerpen-Brussel werd na vijf maanden al meer dan 80% van het volume van het volledig vorig jaar 2013 geregistreerd. De grootste transacties waren de huur door Caterpillar Distribution Services Europe van bijna 62.000 m² in Grimbergen, en de huur door European Food Transport van 34.000 m² in Willebroek. De opname op de as Antwerpen-Brussel groeide met 200 procent ten opzichte van de eerste helft van vorig jaar. Ook op de as Antwerpen-Gent werd reeds evenveel opname geregistreerd als in 2013." Bij JLL merkt men ook op dat er weer meer grote transacties zijn dan in de voorbije jaren. Zo vonden er in de grootste categorie boven 20.000 m² dit jaar reeds vier transacties plaats in 2014. De gemiddelde grootte van een transactie evolueerde van 11.000 m² in 2013 naar 14.000 m² in de eerste vijf maanden van 2014. "Het is afwachten of deze positieve trend zich verderzet", zegt Walter Goossens. "Zeker is dat de toename van e-commerce gerelateerde activiteiten nieuwe opportuniteiten en uitdagingen zal creëren voor het logistieke vastgoed." (LV)