Olivier Carrette (vastgoedfederatie BVS): ‘Jan Modaal zal het vastgoed niet verduurzamen’

© Getty
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Wie in Vlaanderen een niet-residentieel gebouw koopt, zoals een kantoorgebouw of een winkel, is sinds dit jaar verplicht het te renoveren. Als het dak, de beglazing, de verwarmings- en de koelinstallatie niet binnen de vijf jaar aan de normen voldoen, volgt een boete. Volgens Olivier Carrette van de vastgoedfederatie BVS leidt dat tot een verdere professionalisering van de sector. Drie vragen.

Wat is de impact van de nieuwe regels op de sector?

OLIVIER CARRETTE. “Onze leden zijn professionals. Een kantoorontwikkelaar die een verouderd kantoor verwerft, zal dat strippen en opnieuw inrichten. Anders raakt dat gebouw niet verkocht aan professionele vastgoedbeheerders.”

Hebben kleinere spelers minder middelen om aan de nieuwe voorwaarden te voldoen?

CARRETTE. “Dat klopt. Zij zullen tijdens de onderhandelingen rekening houden met de hogere kosten. Verouderde gebouwen zullen nog meer dan vroeger tegen lagere prijzen verkocht worden.”

Nu is een beperkte renovatie nodig, terwijl op termijn enkel nog energieneutrale gebouwen op de markt mogen komen. Is zo’n hervorming in stappen wel aangewezen?

CARRETTE. “Het alternatief is voor veel investeerders onbetaalbaar. De verduurzaming van het vastgoed zal leiden tot de professionalisering van de sector. Enkel grotere spelers zullen nog de middelen hebben om een grondige renovatie uit te voeren. Bovendien hebben zij de ervaring en de kennis om aan de normen te voldoen, die verschillen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. De overheid hoeft niet te rekenen op Jan Modaal om het vastgoed te verduurzamen.”

.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content