Wat is de impact van de nieuwe regels op de sector?

OLIVIER CARRETTE. "Onze leden zijn professionals. Een kantoorontwikkelaar die een verouderd kantoor verwerft, zal dat strippen en opnieuw inrichten. Anders raakt dat gebouw niet verkocht aan professionele vastgoedbeheerders."

Hebben kleinere spelers minder middelen om aan de nieuwe voorwaarden te voldoen?

CARRETTE. "Dat klopt. Zij zullen tijdens de onderhandelingen rekening houden met de hogere kosten. Verouderde gebouwen zullen nog meer dan vroeger tegen lagere prijzen verkocht worden."

Nu is een beperkte renovatie nodig, terwijl op termijn enkel nog energieneutrale gebouwen op de markt mogen komen. Is zo'n hervorming in stappen wel aangewezen?

CARRETTE. "Het alternatief is voor veel investeerders onbetaalbaar. De verduurzaming van het vastgoed zal leiden tot de professionalisering van de sector. Enkel grotere spelers zullen nog de middelen hebben om een grondige renovatie uit te voeren. Bovendien hebben zij de ervaring en de kennis om aan de normen te voldoen, die verschillen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. De overheid hoeft niet te rekenen op Jan Modaal om het vastgoed te verduurzamen."

.

OLIVIER CARRETTE. "Onze leden zijn professionals. Een kantoorontwikkelaar die een verouderd kantoor verwerft, zal dat strippen en opnieuw inrichten. Anders raakt dat gebouw niet verkocht aan professionele vastgoedbeheerders."CARRETTE. "Dat klopt. Zij zullen tijdens de onderhandelingen rekening houden met de hogere kosten. Verouderde gebouwen zullen nog meer dan vroeger tegen lagere prijzen verkocht worden."CARRETTE. "Het alternatief is voor veel investeerders onbetaalbaar. De verduurzaming van het vastgoed zal leiden tot de professionalisering van de sector. Enkel grotere spelers zullen nog de middelen hebben om een grondige renovatie uit te voeren. Bovendien hebben zij de ervaring en de kennis om aan de normen te voldoen, die verschillen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. De overheid hoeft niet te rekenen op Jan Modaal om het vastgoed te verduurzamen." .