Ik denk eraan om binnenkort een testament te maken. Kunt u mij kort zeggen welke de verschillen zijn tussen een notarieel en een eigenhandig testament?

Als u wilt afwijken van het wettelijke erfrecht, dan kunt u een testament maken. Denk aan de situatie waarbij u één van uw kinderen iets meer wilt geven dan een ander. U kunt kiezen tussen een notarieel of een eigenhandig testament. Er zijn belangrijke verschillen.

Notarieel of authentiek testament - door notaris opgesteld in het bijzijn van twee getuigen;

- volledige bewijskracht;

- door notaris bewaard en door notaris doorgegeven aan het Centraal Register voor Testamenten (CRT, Bergstraat 30-32, 1000 Brussel);

- kost tussen 125 EUR en 250 EUR;

- voordelen: gaat niet verloren, is altijd correct en wordt dus uitgevoerd;

- nadelen: kost geld. Eigenhandig of onderhands testament

- wordt door de erflater zelf gemaakt;

- moet eigenhandig zijn geschreven, gedateerd en ondertekend door erflater;

- voordelen: kost geen geld en is vlug gemaakt;

- nadelen: kan door erfgenamen worden betwist, kan verloren gaan of in 'verkeerde handen' terechtkomen. Dat kan men vermijden door eigenhandig testament te laten deponeren bij een notaris, die het op zijn beurt zal laten registreren bij het CRT te Brussel.

Johan Steenackers

Ik denk eraan om binnenkort een testament te maken. Kunt u mij kort zeggen welke de verschillen zijn tussen een notarieel en een eigenhandig testament? Als u wilt afwijken van het wettelijke erfrecht, dan kunt u een testament maken. Denk aan de situatie waarbij u één van uw kinderen iets meer wilt geven dan een ander. U kunt kiezen tussen een notarieel of een eigenhandig testament. Er zijn belangrijke verschillen. Notarieel of authentiek testament - door notaris opgesteld in het bijzijn van twee getuigen; - volledige bewijskracht; - door notaris bewaard en door notaris doorgegeven aan het Centraal Register voor Testamenten (CRT, Bergstraat 30-32, 1000 Brussel); - kost tussen 125 EUR en 250 EUR; - voordelen: gaat niet verloren, is altijd correct en wordt dus uitgevoerd; - nadelen: kost geld. Eigenhandig of onderhands testament - wordt door de erflater zelf gemaakt; - moet eigenhandig zijn geschreven, gedateerd en ondertekend door erflater; - voordelen: kost geen geld en is vlug gemaakt; - nadelen: kan door erfgenamen worden betwist, kan verloren gaan of in 'verkeerde handen' terechtkomen. Dat kan men vermijden door eigenhandig testament te laten deponeren bij een notaris, die het op zijn beurt zal laten registreren bij het CRT te Brussel. Johan Steenackers