De NMBS beschikt vandaag in de buurt van Brussel-Zuid over 200.000 vierkante meter kantoren, verspreid over vijf sites aan de Frankrijkstraat, Fonsnylaan en Hallepoortlaan. Vaak zijn het verouderde, alles behalve duurzame en efficiënte gebouwen.

De bedoeling is nu om al deze administratieve activiteiten 'op korte termijn' te centraliseren in één enkele nieuwbouw. Het zal gaan om een zeer groot gebouw, met een bruto vloeroppervlakte van 79.700 à 84.100 vierkante meter, exclusief de 280 parkeerplaatsen, meldt De Tijd. Dat is het dubbele van het indrukwekkende nieuw Vlaams Administratief Centrum (VAC) op de site van Tour & Taxis.

De NMBS wil zelf zo weinig mogelijk cash in het project steken en dus zal de ontwikkelaar die het project van de nieuwe hoofdzetel aan de Fonsnylaan wil binnenhalen, tegelijkertijd ook een bod moeten uitbrengen op de vier andere sites in de buurt van Brussel-Zuid.

Volgens de krant is nog niet beslist of de NMBS het gebouw gaat kopen of huren. Geïnteresseerde biedingen kunnen tot 16 januari worden ingediend. Indien er meer dan acht kandidaten komen opdagen, zal er een voorselectie gebeuren.

De NMBS beschikt vandaag in de buurt van Brussel-Zuid over 200.000 vierkante meter kantoren, verspreid over vijf sites aan de Frankrijkstraat, Fonsnylaan en Hallepoortlaan. Vaak zijn het verouderde, alles behalve duurzame en efficiënte gebouwen. De bedoeling is nu om al deze administratieve activiteiten 'op korte termijn' te centraliseren in één enkele nieuwbouw. Het zal gaan om een zeer groot gebouw, met een bruto vloeroppervlakte van 79.700 à 84.100 vierkante meter, exclusief de 280 parkeerplaatsen, meldt De Tijd. Dat is het dubbele van het indrukwekkende nieuw Vlaams Administratief Centrum (VAC) op de site van Tour & Taxis. De NMBS wil zelf zo weinig mogelijk cash in het project steken en dus zal de ontwikkelaar die het project van de nieuwe hoofdzetel aan de Fonsnylaan wil binnenhalen, tegelijkertijd ook een bod moeten uitbrengen op de vier andere sites in de buurt van Brussel-Zuid. Volgens de krant is nog niet beslist of de NMBS het gebouw gaat kopen of huren. Geïnteresseerde biedingen kunnen tot 16 januari worden ingediend. Indien er meer dan acht kandidaten komen opdagen, zal er een voorselectie gebeuren.