De woningprijzen bij onze noorderburen blijven dalen.

Volgens berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lagen de prijzen van verkochte koopwoningen in juli gemiddeld 8 procent lager dan een jaar eerder. De terugval is de grootste sinds de huidige meetmethode in 1995 werd opgestart.

Ter vergelijking: in Nederland lagen de vastgoedprijzen vorige maand gemiddeld ongeveer even hoog als 8 jaar geleden. In vergelijking met augustus 2008 zijn de prijzen met 15 procent gedaald. Het is intussen van januari 2009 geleden dat de prijzen van koopwoningen nog de hoogte ingingen.

De terugval in juli vindt in alle Nederlandse provincies plaats, met Friesland (-11 procent) op kop, gevolgd door Zeeland ( -9,1 procent), Gelderland en Noord-Brabant (beide -9 procent). In Noord-Holland, Flevoland en Groningen zakten de prijzen gemiddeld met 6 tot 7 procent.

In de eerste 7 maanden van 2012 werden in Nederland in totaal 66.000 woningen verkocht. Dat is 3 procent minder dan in de eerste 7 maanden van 2011.

Volgens CBS-woordvoerder Peter Hein van Mulligen zit de Nederlandse huizenmarkt 'op slot', wat veel makelaars en banken het gevoel geeft dat de prijzen nog verder moeten dalen vooraleer de woningmarkt weer aantrekt. Van Mulligen verwijst in dat verband naar de onzekerheid rond de Europese schuldencrisis en de hypotheekrenteaftrek door een nieuw kabinet. (BO/VK.nl)

De woningprijzen bij onze noorderburen blijven dalen. Volgens berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lagen de prijzen van verkochte koopwoningen in juli gemiddeld 8 procent lager dan een jaar eerder. De terugval is de grootste sinds de huidige meetmethode in 1995 werd opgestart.Ter vergelijking: in Nederland lagen de vastgoedprijzen vorige maand gemiddeld ongeveer even hoog als 8 jaar geleden. In vergelijking met augustus 2008 zijn de prijzen met 15 procent gedaald. Het is intussen van januari 2009 geleden dat de prijzen van koopwoningen nog de hoogte ingingen.De terugval in juli vindt in alle Nederlandse provincies plaats, met Friesland (-11 procent) op kop, gevolgd door Zeeland ( -9,1 procent), Gelderland en Noord-Brabant (beide -9 procent). In Noord-Holland, Flevoland en Groningen zakten de prijzen gemiddeld met 6 tot 7 procent. In de eerste 7 maanden van 2012 werden in Nederland in totaal 66.000 woningen verkocht. Dat is 3 procent minder dan in de eerste 7 maanden van 2011. Volgens CBS-woordvoerder Peter Hein van Mulligen zit de Nederlandse huizenmarkt 'op slot', wat veel makelaars en banken het gevoel geeft dat de prijzen nog verder moeten dalen vooraleer de woningmarkt weer aantrekt. Van Mulligen verwijst in dat verband naar de onzekerheid rond de Europese schuldencrisis en de hypotheekrenteaftrek door een nieuw kabinet. (BO/VK.nl)