Nederlandse huizenprijzen stijgen met 16,3 procent in een jaar

.

De Nederlandse huizenprijzen zijn in juli naar een recordniveau gestegen door de sterke vraag en het beperkte aanbod. Bestaande koopwoningen waren 16,3 procent duurder in vergelijking met een jaar eerder, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Dat is de grootste prijsstijging sinds oktober 2000.

In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen in Nederland een dieptepunt. Maar sindsdien is er sprake van een stijgende trend. Vergeleken met dat dal lagen de prijzen in juli ruim 74 procent hoger.

Er werden vorige maand 19.043 woningtransacties geregistreerd, wat bijna 16 procent minder is dan een jaar terug. Op het platteland dagen steeds meer kopers uit de stad op, waardoor de prijzen daar ook fors de hoogte in worden gedreven. Door de sterk gestegen huizenprijzen is het voor alleenstaanden met een modaal inkomen alsmaar moeilijker om een woonst te kopen: zij kunnen zich slechts 3,3 procent van het aanbod veroorloven, berekende De Hypotheker vorige week. Twee jaar geleden was dat nog zo’n 6 procent.

Protesten

Nederland kampt met een wooncrisis, want ook op de huurmarkt is de vraag groter dan het aanbod. De wachtlijsten voor een sociale woning worden alsmaar langer en op de zogenaamde ‘vrije markt’ swingen de prijzen de pan uit. De roep om hier iets aan te doen, neemt toe. Er zijn protesten aangekondigd in Amsterdam en Rotterdam.

Partner Content