Volgens ING in zijn Kwartaalmonitor Woningmark liggen de woningprijzen eind 2013 naar verwachting 15 tot 20 procent lager dan in 2008. Tussen 1978 en 1983 zakten de prijzen met liefst 40 procent.

In vergelijking met de eerste helft van de jaren '80 valt volgens ING op dat de prijzen geleidelijker dalen dan toen, maar de verkoopaantallen des te sneller. Verkopers zijn terughoudend met het verlagen van de vraagprijs,onder meer doordat de noodzaak om te verkopen ontbreekt. De werkloosheid neemt weliswaar toe, maar niet zo sterk als dertig jaar geleden. De hypotheekrente, die destijds de pan uitrees, is nu juist gedaald.

Ook speelt volgens ING mee dat de huizenprijzen in de 3 jaren voordat de crisis losbarstte, lang niet zo sterk gestegen waren als op het eind van de jaren '70. De huidige eigenaar heeft daardoor veel minder ruimte om de vraagprijs te laten zakken zonder met een restschuld te blijven zitten. (Belga/BO)

Volgens ING in zijn Kwartaalmonitor Woningmark liggen de woningprijzen eind 2013 naar verwachting 15 tot 20 procent lager dan in 2008. Tussen 1978 en 1983 zakten de prijzen met liefst 40 procent.In vergelijking met de eerste helft van de jaren '80 valt volgens ING op dat de prijzen geleidelijker dalen dan toen, maar de verkoopaantallen des te sneller. Verkopers zijn terughoudend met het verlagen van de vraagprijs,onder meer doordat de noodzaak om te verkopen ontbreekt. De werkloosheid neemt weliswaar toe, maar niet zo sterk als dertig jaar geleden. De hypotheekrente, die destijds de pan uitrees, is nu juist gedaald. Ook speelt volgens ING mee dat de huizenprijzen in de 3 jaren voordat de crisis losbarstte, lang niet zo sterk gestegen waren als op het eind van de jaren '70. De huidige eigenaar heeft daardoor veel minder ruimte om de vraagprijs te laten zakken zonder met een restschuld te blijven zitten. (Belga/BO)