Nederlandse aannemers leveren Belgen groeipad

BERT DE HAES EN ROELAND PELGRIMS "Energie staat bij ons op één, gevolgd door veiligheid en comfort." © fotografie Karel Duerinckx
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Domotica blijft een lastig vak. Contracten in Nederland en de stijgende behoefte aan energiemanagement steunen de ambitie van de Mechelse scale-up ONE Smart Control, een investering van de broers Van den Brande.

ONE Smart Control had geen stand op de jongste editie van Batibouw. De Mechelse domoticaspecialist focust op Nederland. Daar heeft hij contracten met bouwbedrijven als Heijmans en VolkerWessels, die vorig jaar bij onze noorderburen respectievelijk bijna 2200 en 3100 woningen afleverden. Wie zulke stevige jongens voor zijn domotica kan interesseren, neemt een vliegende start.

“Die bedrijven hebben het formaat van tien Belgische. Wie hier 300 woningen per jaar neerzet, is al een grote”, zegt Bert De Haes, de co-oprichter en co-CEO van ONE Smart Control.

De Haes is een selfmade man die twintig jaar in videoservicebedrijven werkte, voor hij in 2000 in domotica begon met de oprichting van Intellia, dat later door de schakelaarproducent Niko werd overgenomen.

De Haes bleef vijf jaar bij Niko. In 2013 richtte hij met voormalig Alcatel-projectmanager David Thielman ONE Smart Control op. Ze kregen de steun van de broers Van den Brande, die via hun holding Palmyra Brands onder meer de helft van de internationale rusthuizengroep Armonea controleren.

Een kapitaalkrachtige geldschieter is onmisbaar in deze branche. De concurrentie is bijna onoverzichtelijk. Google en Amazon, de telecomoperatoren, fabrikanten van beveiligingssystemen en huishoudapparatuur, lichtproducenten, Apple en Samsung, leveranciers van elektrisch materiaal zoals Legrand/BTicino en Schneider Electric, klassieke spelers in gebouwenautomatisering zoals ABB en Honeywell: allemaal willen ze een stuk van de koek.

Ooit worden huizen slim

Volgens de Smart Home Monitor 2017, een representatieve enquête in Nederland, blijft de belangstelling voor slimme huizen een zaak van “vaak mannen onder 50, met een gezin en een hoog inkomen”, die “enthousiast zijn over gadgets”. Slimme verlichting, schakelaars, melders en thermostaten halen tussen 13 en 21 procent bij de aankoopintenties van de 5500 respondenten. Slechts 4 procent heeft plannen om een smart home hub te kopen. Dat is een toestel dat slimme apparaten kan laten bedienen vanuit één interface – het hart van een domoticasysteem.

“Al die studies komen op hetzelfde neer. De penetratiegraad van domotica is laag tot zeer laag – zo’n 4 procent. Maar, zeggen die studies, morgen zal het beter zijn”, lacht Roeland Pelgrims, de collega-CEO van Bert De Haes bij ONE Smart Control, die tegelijk chief strategy officer bij Palmyra Brands is.

Op zoek naar kapitaal

Niet verwonderlijk dat veel domoticaspelers nog in de investeringsfase zitten. Smappee, de jonge Kortrijkse slimme energiemonitor, trok in december zijn kapitaal op met 2,5 miljoen tot 7,5 miljoen euro. FifthPlay, het domoticafiliaal van Niko, tankte 1,8 miljoen bij en bracht zijn kapitaal op 49,5 miljoen, met eind 2016 al bijna 37 miljoen euro aan fiscaal aftrekbare verliezen. Bij ONE Smart Control zette de Orelia Group-holding van de familie Van den Brande in december voor 3,8 miljoen euro leningen om in kapitaal en werkte zo het negatief eigen vermogen weg.

“Wij werken aan een fundraising waarmee we 6 tot 9 miljoen willen ophalen. Palmyra Brands is gespecialiseerd in zorg, met Armonea als belangrijkste participatie en Orelia als een tweede zorgbedrijf. Hightech, smart cities en domotica zijn niet onze exclusieve specialiteit. Wij willen een verbreding van het aandeelhouderschap, een partner die de groei kan versnellen”, zegt Pelgrims. Orelia heeft daarvoor de Brusselse bedrijfsfinancieringsboetiek Merodis in de arm genomen.

Pelgrims: “Onze omzet was twee jaar geleden 237.000 euro. In 2017 haalden we 1,825 miljoen – bijna helemaal gerealiseerd in de laatste vijf maanden, toen de grote projecten in Nederland begonnen. Tussen de ondertekening van een contract met die grote bouwers en een cashflow zit vlot een jaar. Dit jaar hebben we al voor 2,8 miljoen euro contracten getekend en we liggen voor op ons budget van 3,8 miljoen.”

Zonder kappen of breken

Domoticasystemen zijn draadloos, zoals de Apple HomeKit, of ze gebruiken een aparte bedrading, zoals Niko Home Control. ONE Smart Control daarentegen werkt gewoon via de elektriciteitsbedrading met Powerline-communicatietechnologie. De componenten zitten op de elektriciteitsleiding en communiceren met een gateway in de zekeringskast. De bediening gebeurt via het internet of de smartphone. De componenten komen van de Duitse octrooihouder digitalSTROM en zijn klein genoeg om achter bestaande stopcontacten en schakelaars te worden gemonteerd. “Er moeten geen nieuwe kabels worden gelegd. Je combineert het installatiegemak van draadloze technologie met de betrouwbaarheid en de compleetheid van de bekabelde oplossingen”, aldus Pelgrims. De andere hard- en software wordt in huis ontwikkeld en in België gefabriceerd door bedrijven als Dekimo en Page Electronica, zegt De Haes. De distributie van de apparatuur is in handen van Copaco, een grote Benelux-verdeler van ICT-materiaal.

BERT DE HAES EN ROELAND PELGRIMS
BERT DE HAES EN ROELAND PELGRIMS “De penetratiegraad van domotica is laag tot zeer laag – zo’n 4 procent.”© fotografie Karel Duerinckx

1000 euro per huis

Er is nog werk aan de winkel. ONE Smart Control zit in de energieneutrale prefabhuizen van MorgenWonen, waarvan VolkerWessels er 440 per jaar bouwt. “We gebruiken hen enkel voor de monitoring van de installaties”, zegt Rik Hulsman van VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling, verwijzend naar de zonnepanelen en de warmtepomp in de prefabhuizen. Pelgrims: “ONE Smart Control is de energiedirigent van zo’n woning. Hij zorgt ervoor dat de grote energieverbruikers en energie-opwekkers optimaal samenwerken. Dat wordt erg belangrijk als er elektrische wagens staan op te laden. Energie staat bij ons op één, gevolgd door veiligheid en comfort.”

In de SlimWonen-formule van Heijmans, die wel uitgebreide domoticafuncties heeft, concurreert ONE Smart Control met een systeem van ABB Busch-Jaeger. “Busch-Jaeger is onze vaste leverancier. Met ONE Smart Control doen we een proefproject met een honderdtal huizen”, zegt Patrick Honselaar van Heijmans. Volgens Pelgrims ligt de factuur van ONE Smart Control tussen 1000 euro voor een huis van VolkerWessels en 1800 euro voor de uitgebreider installatie bij Heijmans.

Polen wenkt

ONE Smart Control gebruikt de Nederlandse contracten als introductie bij grote Belgische aannemers zoals Willemen. Met de field-serviceorganisatie ESAS is er een akkoord om ONE Smart Control te implementeren. Voor verdere Europese groei kijkt ONE Smart Control naar Polen, waar de bouw boomt en al een countrymanager is aangesteld, en naar Finland.

De scale-up telt achttien werknemers en is vorige maand naar Mechelen-Noord verhuisd. “Schrijf maar op, bij de volgende editie van Batibouw zijn we op het appel”, verzekert De Haes.

Palmyra Brands

Via hun holding Palmyra Brands zijn de broers Peter, Dirk, Jan en Lode Van den Brande actief in zeer diverse terreinen. Samen met Verlinvest van Frédéric de Mévius controleren zij Armonea, de rusthuizengroep met 392 miljoen euro geconsolideerde opbrengsten in 2016 en ongeveer 160 zorgcentra in België, Duitsland en Spanje. Orelia, een tweede subholding, is actief in projectontwikkeling in de seniorenzorg en de uitbating van zorgcentra. Daarnaast leveren de broers groeikapitaal in mannenmode (NVDB Fashion – Les Hommes), cementinnovatie (Cemart), biervaten (Cardiff Group), farma (Mediap) en domotica (ONE Smart Control). “Entrepreneurship zit in het DNA van de groep”, staat in het jaarverslag van Palmyra Brands.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content