Nederland gaat asielzoekers onderbrengen in hotels en vakantieparken

.

Omdat er een tekort is aan opvangplaatsen voor asielzoekers gaat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Nederland op korte termijn asielzoekers onderbrengen in hotels, vakantieparken en ander commercieel vastgoed. Ook roept de Nederlandse regering provincies en gemeenten op meer huisvesting te vinden voor asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben gekregen.

Gemeenten moeten volgend jaar veel meer woonruimte voor houders van een verblijfsvergunning vinden, terwijl er al een woningtekort is. Dit jaar moeten ze in totaal 12.000 asielzoekers huisvesten. De verwachting van het COA is dat gemeenten in 2021 voor 27.000 asielzoekers een woning moeten vinden.

Er is meer woonruimte voor deze groep nodig omdat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) een achterstand in asielzaken aan het wegwerken is.

Het COA bekijkt opnieuw hoe in asielzoekerscentra extra plaats kan worden gecreëerd. Zo wordt gekeken of er tijdens een verbouwing toch extra plekken kunnen komen. Als ‘uiterste redmiddel’ wordt crisisnoodopvang gezien. Dan worden asielzoekers voor een korte periode ondergebracht in bijvoorbeeld een sporthal.

Partner Content