First Retail International, een vastgoedinvesteringsmaatschappij verbonden met Mitiska, heeft een 50% belang verworven in de Roemeense retailparkportfolio InterCora. De deal omvat acht retailparken met een totale vastgoedwaarde van 40 miljoen euro.

De investering is de eerste realisatie van het partnership tussen Mitiska Ventures, vastgoeddochter van de retailholding Mitiska en manager van First Retail International (FRI), en het Roemeense Alpha Property Development. De acht retailparken liggen in acht Roemeense steden en hebben een totaal verhuurbare oppervlakte (GLA) van ongeveer 32.000 m² (uitbreidingsmogelijkheden niet inbegrepen). FRI verwerf de helft van de portefeuille, goed voor een investering van in totaal 20 miljoen euro. Ieder park telt meerdere huurders en is telkens gelegen naast een voedingsretailer (Kaufland en/of Lidl) die als anchor-tenant fungeert. Op vandaag is 98% van de handelsruimte verhuurd. FRI verwacht een volledige bezettingsgraad te bereiken tijdens de eerste helft van 2013.

Karel De Bondt, Real Estate Director CEE bij Mitiska Ventures, relativeert de berichten over politieke en economische onrust in Roemenië. "Naar onze mening is de perceptie van Roemenië en de Roemeense politiek geen correcte weerspiegeling van de realiteit. Net zoals elders in Europa en over de hele wereld is de economische situatie in Roemenië veranderd. Niettemin blijven retailers expanderen en blijven goede projecten presteren. De InterCora-portfolio is daar een heel mooi voorbeeld van.

De InterCora-retailparken zijn uitstekend gelegen, hebben eersteklashuurders, lange termijn huurovereenkomsten en duurzame huurniveaus. De retailverkopen zijn gedurende de voorbije drie jaar stabiel gebleven. Sommige huurders zijn er zelfs in het moeilijke economische klimaat in geslaagd om hun omzetten aanzienlijk te verhogen."

Plannen in en buiten Roemenië

Karel De Bondt toont zich ook enthousiast over de samenwerking met Alpha Property Development. "We zijn samen goed geplaatst om onze portefeuille verder uit te breiden en te diversifiëren met hoogkwalitatieve projecten. Het is onze bedoeling om vergelijkbare nationale partners en portfolio's te vinden in andere Europese landen."

Het Roemeense Alpha Property Development is een onderdeel van de InterCora Groep, een vastgoedbeleggings- en ontwikkelingsbedrijf met Duitse roots dat actief is in de Tsjechische Republiek, Slovakije en Roemenië. Alpha Property Development/InterCora Groep heeft in Roemenië reeds 59 Kaufland-hypermarkten en 13 retailparken gerealiseerd.

FRI focust zich als vastgoedinvesteringsmaatschappij op baanwinkel- en retailparkprojecten in Europa. Op dit ogenblik bedraagt het aan FRI gecommitteerde kapitaal 41 miljoen euro; het doel is 75 miljoen euro. Tot de aandeelhouders van FRI behoren Belgische, Nederlandse, Luxemburgse en Zwitserse privé- en institutionele beleggers. Als sponsor van de club deal onderschrijft Mitiska 10 miljoen euro in FRI.

Laurenz Verledens

First Retail International, een vastgoedinvesteringsmaatschappij verbonden met Mitiska, heeft een 50% belang verworven in de Roemeense retailparkportfolio InterCora. De deal omvat acht retailparken met een totale vastgoedwaarde van 40 miljoen euro.De investering is de eerste realisatie van het partnership tussen Mitiska Ventures, vastgoeddochter van de retailholding Mitiska en manager van First Retail International (FRI), en het Roemeense Alpha Property Development. De acht retailparken liggen in acht Roemeense steden en hebben een totaal verhuurbare oppervlakte (GLA) van ongeveer 32.000 m² (uitbreidingsmogelijkheden niet inbegrepen). FRI verwerf de helft van de portefeuille, goed voor een investering van in totaal 20 miljoen euro. Ieder park telt meerdere huurders en is telkens gelegen naast een voedingsretailer (Kaufland en/of Lidl) die als anchor-tenant fungeert. Op vandaag is 98% van de handelsruimte verhuurd. FRI verwacht een volledige bezettingsgraad te bereiken tijdens de eerste helft van 2013. Karel De Bondt, Real Estate Director CEE bij Mitiska Ventures, relativeert de berichten over politieke en economische onrust in Roemenië. "Naar onze mening is de perceptie van Roemenië en de Roemeense politiek geen correcte weerspiegeling van de realiteit. Net zoals elders in Europa en over de hele wereld is de economische situatie in Roemenië veranderd. Niettemin blijven retailers expanderen en blijven goede projecten presteren. De InterCora-portfolio is daar een heel mooi voorbeeld van. De InterCora-retailparken zijn uitstekend gelegen, hebben eersteklashuurders, lange termijn huurovereenkomsten en duurzame huurniveaus. De retailverkopen zijn gedurende de voorbije drie jaar stabiel gebleven. Sommige huurders zijn er zelfs in het moeilijke economische klimaat in geslaagd om hun omzetten aanzienlijk te verhogen." Plannen in en buiten Roemenië Karel De Bondt toont zich ook enthousiast over de samenwerking met Alpha Property Development. "We zijn samen goed geplaatst om onze portefeuille verder uit te breiden en te diversifiëren met hoogkwalitatieve projecten. Het is onze bedoeling om vergelijkbare nationale partners en portfolio's te vinden in andere Europese landen." Het Roemeense Alpha Property Development is een onderdeel van de InterCora Groep, een vastgoedbeleggings- en ontwikkelingsbedrijf met Duitse roots dat actief is in de Tsjechische Republiek, Slovakije en Roemenië. Alpha Property Development/InterCora Groep heeft in Roemenië reeds 59 Kaufland-hypermarkten en 13 retailparken gerealiseerd. FRI focust zich als vastgoedinvesteringsmaatschappij op baanwinkel- en retailparkprojecten in Europa. Op dit ogenblik bedraagt het aan FRI gecommitteerde kapitaal 41 miljoen euro; het doel is 75 miljoen euro. Tot de aandeelhouders van FRI behoren Belgische, Nederlandse, Luxemburgse en Zwitserse privé- en institutionele beleggers. Als sponsor van de club deal onderschrijft Mitiska 10 miljoen euro in FRI. Laurenz Verledens