Hoewel zowat iedereen er een heeft, is het hebben van een brandverzekering geen wettelijke verplichting. Na de zware gasexplosie en het instorten van een appartementsgebouw in het centrum van Luik dook de discussie op om dat toch te doen. De eigenaar van het gebouw en een aantal huurder bleken immers geen brandverzekering te hebben.

Minister Reynders is ondertussen klaar met een wetsontwerp dat de verplichting invoert. De ministerraad keurt de tekst normaal gezien vrijdag goed, antwoordde in de Kamercommissie Financiën op een vraag van Peter Logghe (Vlaams Belang).

De verzekering heeft alleen betrekking op de zogenaamde eenvoudige risico's. Over de andere risico's wordt nog overleg gepleegd met het kabinet Justitie.

Er komt normaal gezien ook een fonds dat de schade moet vergoeden wanneer er een dossier opduikt waarbij niet-verzekerden betrokken zijn. Dat fonds zal volgens Reynders worden gefinancierd met premies vanuit de familiale en brandverzekeringen.

Tot slot kondigde de Franstalige liberaal ook aan dat er tevens een mechanisme zal moeten worden opgezet om de ingevoerde verplichting te controleren. "Een a prioricontrole zal in verhouding tot het resultaat duur uitvallen, maar we moeten een controle organiseren", verklaarde hij.

Hoewel zowat iedereen er een heeft, is het hebben van een brandverzekering geen wettelijke verplichting. Na de zware gasexplosie en het instorten van een appartementsgebouw in het centrum van Luik dook de discussie op om dat toch te doen. De eigenaar van het gebouw en een aantal huurder bleken immers geen brandverzekering te hebben. Minister Reynders is ondertussen klaar met een wetsontwerp dat de verplichting invoert. De ministerraad keurt de tekst normaal gezien vrijdag goed, antwoordde in de Kamercommissie Financiën op een vraag van Peter Logghe (Vlaams Belang). De verzekering heeft alleen betrekking op de zogenaamde eenvoudige risico's. Over de andere risico's wordt nog overleg gepleegd met het kabinet Justitie. Er komt normaal gezien ook een fonds dat de schade moet vergoeden wanneer er een dossier opduikt waarbij niet-verzekerden betrokken zijn. Dat fonds zal volgens Reynders worden gefinancierd met premies vanuit de familiale en brandverzekeringen. Tot slot kondigde de Franstalige liberaal ook aan dat er tevens een mechanisme zal moeten worden opgezet om de ingevoerde verplichting te controleren. "Een a prioricontrole zal in verhouding tot het resultaat duur uitvallen, maar we moeten een controle organiseren", verklaarde hij.