In 2015 waren er in 65 procent van de bouwbedrijven die werden gecontroleerd overtredingen op de sociale wetgeving. Bij de zelfstandigen waren er inbreuken bij 363 van de 753 gecontroleerde zaken, meldt Le Soir maandag. De overtredingen hadden vooral te maken met de detachering van werknemers.

"De grote meerderheid van de fraudegevallen heeft te maken met formulier A1", klinkt het op het kabinet van staatssecretaris voor Sociale Fraude Philippe De Backer (Open Vld). Dat formulier maakt het mogelijk voor werknemers om elders in Europa te werken, maar zorgt er ook voor dat ze hun sociale bijdragen in eigen land betalen.

"Deze toelatingen worden in bepaalde landen uitgedeeld als snoepjes. Het is vandaag zeer moeilijk om te verifiëren of de sociale bijdragen van de werknemers die in België werken wel echt worden betaald", aldus de staatssecretaris.

"Er verdwijnen enorm veel Belgische banen in de bouwsector. We zijn echter een van de grootste sectoren qua arbeidskrachten: elk jaar schenken we bijna 21 miljard euro aan de schatkist, of 11 procent van de totale inkomsten van die schatkist", aldus Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, die meldt dat sinds 2012 19.000 banen geschrapt zijn, en dan er nog eens 45.000 op de hlling staan. (Belga/BO)

In 2015 waren er in 65 procent van de bouwbedrijven die werden gecontroleerd overtredingen op de sociale wetgeving. Bij de zelfstandigen waren er inbreuken bij 363 van de 753 gecontroleerde zaken, meldt Le Soir maandag. De overtredingen hadden vooral te maken met de detachering van werknemers."De grote meerderheid van de fraudegevallen heeft te maken met formulier A1", klinkt het op het kabinet van staatssecretaris voor Sociale Fraude Philippe De Backer (Open Vld). Dat formulier maakt het mogelijk voor werknemers om elders in Europa te werken, maar zorgt er ook voor dat ze hun sociale bijdragen in eigen land betalen. "Deze toelatingen worden in bepaalde landen uitgedeeld als snoepjes. Het is vandaag zeer moeilijk om te verifiëren of de sociale bijdragen van de werknemers die in België werken wel echt worden betaald", aldus de staatssecretaris. "Er verdwijnen enorm veel Belgische banen in de bouwsector. We zijn echter een van de grootste sectoren qua arbeidskrachten: elk jaar schenken we bijna 21 miljard euro aan de schatkist, of 11 procent van de totale inkomsten van die schatkist", aldus Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw, die meldt dat sinds 2012 19.000 banen geschrapt zijn, en dan er nog eens 45.000 op de hlling staan. (Belga/BO)