Terwijl de vastgoedmarkt op apegapen ligt, stoomt de Brusselse vastgoedpromotor Marnix Galle op volle toeren door. De voorbije twee jaar kaapte hij de mooiste projecten in Brussel weg. Met 350 miljoen euro in portefeuille is hij terug van weggeweest.

Hij slaagde erin steeds boven de prijs van de concurrenten te bieden. "Door de zeer intense samenwerking met onze aannemer CFE kunnen we de bouwprijs zeer goed berekenen en competitief bieden", zegt hij. "We mikken op een rendement van minstens 10 procent. Dat is eigenlijk niet eens zo veel. Ik ben nog een van de weinige optimisten op de vastgoedmarkt. Kantoren op goede locaties blijven in trek. Door de demografische evolutie is Brussel aantrekkelijk voor residentiële projecten. Highstreet retail is ook een blijver. En ook logistiek zit goed, hoor ik. Onze gronden zullen nooit in waarde dalen. Ik denk niet dat er een zware crisis op komst is."

Goed bestuur
De voorbije jaren werd Allfin een transparant bedrijf dat beantwoordt aan de regels van goed bestuur. De cijfers van 2011 worden voor het eerst geconsolideerd. De meerderheid van de raad van bestuur bestaat uit onafhankelijke bestuurders.

"Het slechtste wat een promotor kan overkomen, is dat hij begint te zweven en denkt dat elke blok die hij aanraakt in goud verandert", argumenteert Galle. "Deze bestuurders controleren of alle projecten beantwoorden aan onze missie van conservatieve promotor van kwaliteit. Met een eigen vermogen van 121 miljoen euro zijn we financieel gedreven en kunnen we onmogelijk dezelfde risico's lopen als vroeger."

Met Deloitte werd de structuur vereenvoudigd via een holdingmaatschappij en werkmaatschappijen. Galle: "We zijn waarschijnlijk het enige Belgische vastgoedbedrijf met een dochter in Luxemburg, en niet andersom. Met een commanditaire vennootschap werken we aan de successie. We kunnen het bedrijf netjes doorgeven aan de volgende generatie en toch de leiding in handen houden."

De nieuwe structuur is ook een mooie verpakking om te verkopen aan andere partijen. "Och", zucht Galle. "Wat is dat hier waard? Een promotor bestaat uit projecten en kennis. Ik hoop dat Allfin zijn onafhankelijkheid behoudt en minstens een van mijn drie zonen competent genoeg is om me op te volgen." (HB)

Terwijl de vastgoedmarkt op apegapen ligt, stoomt de Brusselse vastgoedpromotor Marnix Galle op volle toeren door. De voorbije twee jaar kaapte hij de mooiste projecten in Brussel weg. Met 350 miljoen euro in portefeuille is hij terug van weggeweest.Hij slaagde erin steeds boven de prijs van de concurrenten te bieden. "Door de zeer intense samenwerking met onze aannemer CFE kunnen we de bouwprijs zeer goed berekenen en competitief bieden", zegt hij. "We mikken op een rendement van minstens 10 procent. Dat is eigenlijk niet eens zo veel. Ik ben nog een van de weinige optimisten op de vastgoedmarkt. Kantoren op goede locaties blijven in trek. Door de demografische evolutie is Brussel aantrekkelijk voor residentiële projecten. Highstreet retail is ook een blijver. En ook logistiek zit goed, hoor ik. Onze gronden zullen nooit in waarde dalen. Ik denk niet dat er een zware crisis op komst is." Goed bestuur De voorbije jaren werd Allfin een transparant bedrijf dat beantwoordt aan de regels van goed bestuur. De cijfers van 2011 worden voor het eerst geconsolideerd. De meerderheid van de raad van bestuur bestaat uit onafhankelijke bestuurders. "Het slechtste wat een promotor kan overkomen, is dat hij begint te zweven en denkt dat elke blok die hij aanraakt in goud verandert", argumenteert Galle. "Deze bestuurders controleren of alle projecten beantwoorden aan onze missie van conservatieve promotor van kwaliteit. Met een eigen vermogen van 121 miljoen euro zijn we financieel gedreven en kunnen we onmogelijk dezelfde risico's lopen als vroeger." Met Deloitte werd de structuur vereenvoudigd via een holdingmaatschappij en werkmaatschappijen. Galle: "We zijn waarschijnlijk het enige Belgische vastgoedbedrijf met een dochter in Luxemburg, en niet andersom. Met een commanditaire vennootschap werken we aan de successie. We kunnen het bedrijf netjes doorgeven aan de volgende generatie en toch de leiding in handen houden." De nieuwe structuur is ook een mooie verpakking om te verkopen aan andere partijen. "Och", zucht Galle. "Wat is dat hier waard? Een promotor bestaat uit projecten en kennis. Ik hoop dat Allfin zijn onafhankelijkheid behoudt en minstens een van mijn drie zonen competent genoeg is om me op te volgen." (HB)