Wie een onroerend goed wil verhuren, doet wel eens een beroep op de diensten van een vastgoedmakelaar.De kosten van diens optreden - die kunnen oplopen tot één maand huur - worden normaal gedragen door de verhuurder. In de praktijk gebeurde het wel eens dat de verhuurder die kosten doorrekende aan de huurder door dat te bepalen in de huurovereenkomst.

Een recente wet verbiedt de verhuurder voortaan om de kosten contrac-tueel ten laste van de huurder te leggen. Het moet wel gaan om een woninghuur (appartement, huis... dat als hoofdverblijfplaats wordt gebruikt).

Voor andere soorten huur, zoals een handelshuur, geldt de wetgeving dus niet. Wat er volgens de nieuwe wet bijvoorbeeld niet mag, is een clausule opnemen in de huurovereenkomst waarin staat dat de huurder aan de verhuurder de kosten van de makelaar moet terugbetalen.

Dat kan ook niet omzeild worden door bijvoorbeeld een bepaling op te nemen die stelt dat de huurder niet aan de verhuurder moet betalen, maar rechtstreeks de makelaar moet vergoeden. Neemt men toch zulke bepalingen op, dan zullen die niet geldig zijn.

Een uitzondering op die regel geldt als de huurder de opdrachtgever is van de makelaar en hem de opdracht geeft om een geschikt pand te zoeken dat hij dan kan huren. In dat geval is de huurder de opdrachtgever van de makelaar en moet hij wel de kosten van de makelaar betalen. Wat dan weer niet kan, is in een huurovereenkomst een bepaling opnemen dat de huurder (als de huurovereenkomst eindigt) een makelaar moet inschakelen en betalen om een nieuwe huurder te vinden.

Jan Roodhooft

Wie een onroerend goed wil verhuren, doet wel eens een beroep op de diensten van een vastgoedmakelaar.De kosten van diens optreden - die kunnen oplopen tot één maand huur - worden normaal gedragen door de verhuurder. In de praktijk gebeurde het wel eens dat de verhuurder die kosten doorrekende aan de huurder door dat te bepalen in de huurovereenkomst. Een recente wet verbiedt de verhuurder voortaan om de kosten contrac-tueel ten laste van de huurder te leggen. Het moet wel gaan om een woninghuur (appartement, huis... dat als hoofdverblijfplaats wordt gebruikt). Voor andere soorten huur, zoals een handelshuur, geldt de wetgeving dus niet. Wat er volgens de nieuwe wet bijvoorbeeld niet mag, is een clausule opnemen in de huurovereenkomst waarin staat dat de huurder aan de verhuurder de kosten van de makelaar moet terugbetalen. Dat kan ook niet omzeild worden door bijvoorbeeld een bepaling op te nemen die stelt dat de huurder niet aan de verhuurder moet betalen, maar rechtstreeks de makelaar moet vergoeden. Neemt men toch zulke bepalingen op, dan zullen die niet geldig zijn. Een uitzondering op die regel geldt als de huurder de opdrachtgever is van de makelaar en hem de opdracht geeft om een geschikt pand te zoeken dat hij dan kan huren. In dat geval is de huurder de opdrachtgever van de makelaar en moet hij wel de kosten van de makelaar betalen. Wat dan weer niet kan, is in een huurovereenkomst een bepaling opnemen dat de huurder (als de huurovereenkomst eindigt) een makelaar moet inschakelen en betalen om een nieuwe huurder te vinden. Jan Roodhooft