Dat bleek donderdag bij de overhandiging van het Witboek Bouwinnovatie van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) aan de minister. VCB zei eerder al dat innovatie in de bouw tot 70.000 jobs extra kan opleveren.

"De bouwsector heeft perfect begrepen dat we voor grote maatschappelijke uitdagingen staan en dat innovatie daarvoor oplossingen moet zoeken", zegt Lieten in een persbericht.

De minister heeft onder meer 4 miljoen euro vrijgemaakt voor een project rond technieken om bijna energieneutrale woningen te bouwen, "die op termijn toepasbaar zouden zijn op 50 procent van het Vlaamse gebouwenpark". Vijf miljoen is er voor een innovatieplatform voor "cradle-to-cradleprojecten" (waarbij de afvalberg verkleint door het afval te hergebruiken als grondstof).

Er zit ook 10 miljoen euro in een programma rond "innovatief aanbesteden". Daarbij kan de overheid bij een aanbesteding een nog te ontwikkelen innovatie bestellen in plaats van een beproefd product of procedé. "Hierdoor zetten we meer in op innoverend gedrag van bedrijven", luidt het.

Dat bleek donderdag bij de overhandiging van het Witboek Bouwinnovatie van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) aan de minister. VCB zei eerder al dat innovatie in de bouw tot 70.000 jobs extra kan opleveren. "De bouwsector heeft perfect begrepen dat we voor grote maatschappelijke uitdagingen staan en dat innovatie daarvoor oplossingen moet zoeken", zegt Lieten in een persbericht. De minister heeft onder meer 4 miljoen euro vrijgemaakt voor een project rond technieken om bijna energieneutrale woningen te bouwen, "die op termijn toepasbaar zouden zijn op 50 procent van het Vlaamse gebouwenpark". Vijf miljoen is er voor een innovatieplatform voor "cradle-to-cradleprojecten" (waarbij de afvalberg verkleint door het afval te hergebruiken als grondstof). Er zit ook 10 miljoen euro in een programma rond "innovatief aanbesteden". Daarbij kan de overheid bij een aanbesteding een nog te ontwikkelen innovatie bestellen in plaats van een beproefd product of procedé. "Hierdoor zetten we meer in op innoverend gedrag van bedrijven", luidt het.