De fiscus heeft onlangs bevestigd dat u een fiscaal voordeel krijgt als u uw garagepoort op een bepaalde manier laat beveiligen tegen inbraak.

Sinds inkomstenjaar 2007 krijgt u al een belastingvermindering wanneer u uw woning beveiligt tegen inbraak en/of brand. De belastingvermindering is gelijk aan 50 % van de uitgaven die u hebt gedaan voor de beveiliging van uw woning. Er is wel een maximum vastgelegd per woning en per jaar. Voor inkomstenjaar 2009 is dat 690 EUR.

Bent u eigenaar van meerdere (bijvoorbeeld twee) woningen waaraan u veiligheidswerken laat uitvoeren, dan hebt u recht op evenveel keer (twee keer) de belastingvermindering van maximaal 690 EUR. De werken aan uw privéwoning moeten wel worden uitgevoerd door een geregistreerde aannemer, die bovendien een bijzondere erkenning moet hebben om veiligheidssystemen te plaatsen.

Het gaat onder andere om de levering en de plaatsing van inbraakvertragende gevelelementen, zoals specifiek inbraakwerend glas, beveiligingssystemen voor deuren, ramen, luiken, garagepoorten, lichtkoepels, dakvensters, keldergaten en hekken zoals veiligheidssloten, slotbeveiligingssystemen, grendelbeveilingssystemen en kierstandhouders, gepantserde deuren.

De fiscus heeft recent beslist dat u ook een belastingvermindering krijgt als u een elektrisch aangedreven garagepoort laat installeren die uitgerust is met een motor met een anti-ophefsysteem. Voorwaarde is wel dat de garagepoort zich in of aan uw woning bevindt. Losstaande garages komen dus niet in aanmerking. De helft van de uitgave voor die motor komt in aanmerking voor de belastingvermindering van 50 %.

Stel, u laat een automatische garagepoort installeren door een geregistreerde aannemer. U betaalt daarvoor 2000 EUR (btw inbegrepen). Op de factuur van de aannemer wordt gedetailleerd dat de installatie van de garagepoort 1500 EUR kost en die van de motor met anti-ophefsysteem 500 EUR. In dat geval krijgt u een belastingvermindering van 125 EUR (500 EUR x 50 % = 250 EUR uitgave voor beveiliging x 50 % belastingvermindering).

De belastingvermindering is dus gelijk aan 25 % van de totale waarde van de motor. Voor alle duidelijkheid: de levering en de plaatsing van de garagepoort komen niet in aanmerking voor de belastingvermindering.

Johan Steenackers

De fiscus heeft onlangs bevestigd dat u een fiscaal voordeel krijgt als u uw garagepoort op een bepaalde manier laat beveiligen tegen inbraak. Sinds inkomstenjaar 2007 krijgt u al een belastingvermindering wanneer u uw woning beveiligt tegen inbraak en/of brand. De belastingvermindering is gelijk aan 50 % van de uitgaven die u hebt gedaan voor de beveiliging van uw woning. Er is wel een maximum vastgelegd per woning en per jaar. Voor inkomstenjaar 2009 is dat 690 EUR. Bent u eigenaar van meerdere (bijvoorbeeld twee) woningen waaraan u veiligheidswerken laat uitvoeren, dan hebt u recht op evenveel keer (twee keer) de belastingvermindering van maximaal 690 EUR. De werken aan uw privéwoning moeten wel worden uitgevoerd door een geregistreerde aannemer, die bovendien een bijzondere erkenning moet hebben om veiligheidssystemen te plaatsen. Het gaat onder andere om de levering en de plaatsing van inbraakvertragende gevelelementen, zoals specifiek inbraakwerend glas, beveiligingssystemen voor deuren, ramen, luiken, garagepoorten, lichtkoepels, dakvensters, keldergaten en hekken zoals veiligheidssloten, slotbeveiligingssystemen, grendelbeveilingssystemen en kierstandhouders, gepantserde deuren. De fiscus heeft recent beslist dat u ook een belastingvermindering krijgt als u een elektrisch aangedreven garagepoort laat installeren die uitgerust is met een motor met een anti-ophefsysteem. Voorwaarde is wel dat de garagepoort zich in of aan uw woning bevindt. Losstaande garages komen dus niet in aanmerking. De helft van de uitgave voor die motor komt in aanmerking voor de belastingvermindering van 50 %. Stel, u laat een automatische garagepoort installeren door een geregistreerde aannemer. U betaalt daarvoor 2000 EUR (btw inbegrepen). Op de factuur van de aannemer wordt gedetailleerd dat de installatie van de garagepoort 1500 EUR kost en die van de motor met anti-ophefsysteem 500 EUR. In dat geval krijgt u een belastingvermindering van 125 EUR (500 EUR x 50 % = 250 EUR uitgave voor beveiliging x 50 % belastingvermindering). De belastingvermindering is dus gelijk aan 25 % van de totale waarde van de motor. Voor alle duidelijkheid: de levering en de plaatsing van de garagepoort komen niet in aanmerking voor de belastingvermindering. Johan Steenackers