In 2009 liep de factuur op tot 45,6 miljoen euro. Voor 2010 verwacht de Vlaamse energieregulator Vreg dat het bedrag meer dan verdubbelt tot ruim 100 miljoen euro. Dat bedrag wordt integraal doorgerekend aan de verbruikers.

Wie zonnepanelen plaatst, kan in Vlaanderen rekenen op een financiële tegemoetkoming dankzij de groenestroomcertificaten. Een dergelijk certificaat kan worden verkregen voor elke 1.000 kilowattuur productie en is op de markt iets meer dan 100 euro waard.

De netbedrijven zijn wel verplicht groenestroomcertificaten op te kopen tegen een gemiddelde prijs van 350 euro om investeringen aan te moedigen. In 2009 was dat zelfs 450 euro. De netbeheerders verkopen de certificaten vervolgens op de markt en nemen het verlies op als kosten in de tarieven.

Met het succes stegen bijgevolg ook de kosten. Voor 2010 verwacht de Vreg dat de groenestroomcertificatenkosten oplopen tot een tiende van de kosten van het netbeheer.

In 2009 liep de factuur op tot 45,6 miljoen euro. Voor 2010 verwacht de Vlaamse energieregulator Vreg dat het bedrag meer dan verdubbelt tot ruim 100 miljoen euro. Dat bedrag wordt integraal doorgerekend aan de verbruikers. Wie zonnepanelen plaatst, kan in Vlaanderen rekenen op een financiële tegemoetkoming dankzij de groenestroomcertificaten. Een dergelijk certificaat kan worden verkregen voor elke 1.000 kilowattuur productie en is op de markt iets meer dan 100 euro waard. De netbedrijven zijn wel verplicht groenestroomcertificaten op te kopen tegen een gemiddelde prijs van 350 euro om investeringen aan te moedigen. In 2009 was dat zelfs 450 euro. De netbeheerders verkopen de certificaten vervolgens op de markt en nemen het verlies op als kosten in de tarieven. Met het succes stegen bijgevolg ook de kosten. Voor 2010 verwacht de Vreg dat de groenestroomcertificatenkosten oplopen tot een tiende van de kosten van het netbeheer.