Kantoormarkt nog niet hersteld

© belga

De Brusselse kantoren vallen weer meer in de smaak bij investeerders. Op de huurmarkt blijft het moeilijk, maar 2014 kondigt zich hoopvol aan. In Vlaanderen kende de Antwerpse kantoormarkt een zwak jaar, terwijl Gent kan terugblikken op een topjaar.

De opname van kantoren in Brussel is vorig jaar teruggelopen in vergelijking met 2012. Volgens Jones Lang LaSalle (JLL) ging het om 350.000 vierkante meter (m²) – 400.000 m² volgens CBRE – wat neerkomt op een daling met 15% en een terugkeer naar het historische dieptepunt van 2011.

De bedrijven, maar ook de Belgische federale administraties, lieten het volgens de vastgoedmakelaars afweten. Het positieve nieuws kwam van de Europese instellingen, die tekenden voor twee omvangrijke transacties in de Europese wijk (80.000 m²).

De nominale huurprijs voor de beste gebouwen blijft onveranderd op 285 euro per vierkante meter per jaar, maar de eigenaars blijven wel mooie douceurtjes geven. Met de leegstand lijkt het stilaan de goede kant uit te gaan. Voor de hele Brusselse kantoormarkt komt die uit op ongeveer 10%. De verwachting is dat de beschikbaarheid tegen de zomer van 2014 onder 10% zakt. Het Central Business District (CBD) bereikt met ongeveer 6% zelfs al het minste leegstand sinds 2008.

De vastgoedadviseurs schatten het investeringsvolume in commercieel vastgoed in België voor 2013 op ongeveer 2 miljard euro. Dat is net iets meer dan in 2012, maar het blijft ruimschoots onder het gemiddelde van de jongste 5 jaar. “Er is wel het derde jaar op rij een stijging, na de duik van 2009-2010. De markt vindt dus geleidelijk zijn evenwicht terug”, stelt Jean-Philip Vroninks vast, die aan het hoofd staat van de afdeling capital markets bij JLL.

Kantoren heroverden hun statuut van meest begeerde activa. Uit cijfers van CBRE blijkt dat het investeringsvolume in dat segment in 2013 het miljard euro overschreed, de helft meer dan het voorgaande jaar. Dat vertegenwoordigt nu ongeveer 60% van het volume, terwijl dat in 2012 slechts 40% was.

Antwerpse tranen, Gentse feesten

De cijfers van de makelaars over de totale kantooropname in Antwerpen liggen sterk uiteen – van 75.000 tot 90.000 vierkant meter – met wel de constante dat de opname in 2013 de laagste is in vele jaren. De grootste huurtransactie in Antwerpen komt op conto van Argenta, dat tijdelijk – voor de duur van de uitbreidingswerken in de hoofdzetel in de Begiëlei – 3200 m2 huurt in De Veldekens.

Het contrast met Gent is groot. Met een kantooropname van ongeveer 52.000 m2was Gent dit jaar aan het feest op de kantorenmarkt. Partena (6000 m2), Attentia Federatie (5000 m2) en PWC (3300 m2) trekken naar de Blue Towers van Ghelmaco. Mooie deals, al relativeren ze meteen ook het Gentse succesverhaal. Het zijn verschuivingen op de Gentse markt.

Volgens Ralph Schellen, het hoofd van de Vlaamse kantoorafdeling van JLL, speelt het tekort aan nieuwe, hoogwaardige kantoorruimte de Antwerpse kantoormarkt parten. Er wordt dan ook veel verwacht van de start van de bouw van X-Antwerpen, het grootschalige (115.000 m2) project van Iret op het terrein van het voormalige postsorteercentrum Post X. Syntra heeft vergevorderde plannen voor een opleidingscentrum van bijna 10.000 m2 op X-Antwerpen.

Ph.C/LV

In de kantoorspecial van Trends van deze week leest u het volledige artikel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content