Kandidaat-bouwers en woningkopers zijn er niet gerust op

© Thinkstock

Belgen met plannen om te (ver)bouwen maken zich zorgen over de stijgende belastingdruk, de energieprijzen en de mogelijke afschaffing van de woonbonus en andere overheidspremies. De moeilijke economische situatie weegt dan weer minder op de bouwintenties dan in 2012.

De overheid moet duidelijkheid scheppen over steunmaatregelen voor bouwers en kopers, concludeert Woningen Blavier. Deze woningbouwer maakte vandaag de resultaten bekend van zijn derde trendrapport over de Belgische woningmarkt. De studie uitgevoerd, in oktober 2013 in samenwerking met het onafhankelijk studiebureau iVox, peilde bij 500 Belgen met plannen om te bouwen, verbouwen of een woning te kopen, naar hun intenties, voorkeuren en bezorgdheden.

Hoewel onder druk van de economische crisis nog altijd 65 procent van hen project uitstelt, is dit voor een op de drie niet het geval. Dat is een verbetering tegenover vorig jaar. Toen antwoordde slechts 18 procent van de respondenten dat de crisis geen impact had op de timing van hun woonproject. “We stellen vast dat de Belgen zich steeds minder laten afschrikken door de economische crisis”, zegt Louis Amory, gedelegeerd bestuurder van Woningen Blavier. “Maar zolang het moeilijk blijft om een hypothecaire lening te krijgen, is het effect van deze positieve trend niet merkbaar in de bouwsector.”

Woonbonuszorgen

Meer dan driekwart (77 %) van de ondervraagden maakt zich ongerust over de toekomst van de woonbonus. Dat is veel, maar stijgende energieprijzen (85%) en het mogelijk wegvallen van overheidspremies en fiscale voordelen (79%) zijn nog grotere bezorgdheden. Voor een op de vier zijn de woonbonus en een btw-verlaging de meest noodzakelijke maatregelen. Vooral in Vlaanderen is de woonbonus erg populair: 33 procent van de Vlamingen (tegenover 19% van de Walen) vindt dit de belangrijkste steunmaatregel van de overheid. Hoewel 65 procent van de respondenten wil dat de woonbonus in zijn huidige vorm blijft bestaan, ziet de helft ook heil in het vervangen van de woonbonus door een btw-verlaging, door fiscale voordelen voor investeringen in energie-efficiëntie of door een verlaging van het kadastraal inkomen.

Ondanks de onrust over de mogelijke afschaffing van de woonbonus zegt een op de twee respondenten dat dit geen impact heeft op de timing van hun project. Voorts zegt een op de vier hun project zo spoedig mogelijk te willen realiseren om nog van de woonbonus te kunnen genieten. Maar evenveel respondenten stellen hun project uit tot er meer duidelijkheid is over de woonbonus.

De studie toont ook aan dat er nog veel onwetendheid is over de regelgeving rond energieprestaties. Zo weet een op de vier niet wat het E-peil van een woning is en zegt 45 procent niet op de hoogte te zijn van de overheidsdoelstellingen voor energie-efficiëntie van woningen. Van de mensen die wel op de hoogte zijn, vindt de meerderheid de doelstellingen niet realistisch of de timing te krap.

Laurenz Verledens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content