Geef jongeren toegang tot een starterslening. Dat is een van de mogelijkheden die CIB Vlaanderen, de Vlaamse Confederatie van Immoberoepen, morgen op haar vastgoedcongres voorstelt om jonge mensen te helpen bij de verwerving van hun eerste woning.

In een recente enquête meldt 74 procent van de vastgoedmakelaars dat ze een gevoelige stijging zien in het aantal verkopen dat afspringt als gevolg van financieringsproblemen. In de meeste gevallen zijn het jonge kopers die daardoor afhaken.

Met een starterslening, een formule die al bestaat in Nederland, komt de overheid voor een beperkt bedrag tussen in de financiering. CIB Vlaanderen geeft een voorbeeld: voor de aankoop van een woning van 200.000 euro, waarvoor de koper slechts 180.000 euro kan lenen, zou de overheid het verschil van 20.000 euro kunnen voorschieten. In het sectorvoorstel wordt de terugbetaling van de starterslening begonnen na drie jaar, over dezelfde periode van de reguliere lening en met dezelfde intrestvoet.

Woonbonus gericht hervormen

Ook in de discussie over de hervorming van de woonbonus kiest CIB Vlaanderen voor een heroriëntering ten voordele van jonge kopers. "Door het fiscale voordeel, via een belastingvermindering of -teruggave, te concentreren aan het begin van de looptijd van het hypothecair krediet en het aftrekbare bedrag in die periode te maximaliseren, moet de woonbonus een veel directer verschil maken bij de aankoop van een woning", aldus CIB Vlaanderen.
CIB Vlaanderen pleit ook voor een verlaging en een vereenvoudiging van de registratierechten. Concreet stelt de sectorvereniging een vlak tarief van 5 procent voor in combinatie met één standaardabattement (vrijstelling) van 25.000 euro voor de enige eigen woning. Dat kan aangevuld worden met abattementen voor energie-/renovatie-investeringen en voor investeringen in huurwoningen. (LV)

Geef jongeren toegang tot een starterslening. Dat is een van de mogelijkheden die CIB Vlaanderen, de Vlaamse Confederatie van Immoberoepen, morgen op haar vastgoedcongres voorstelt om jonge mensen te helpen bij de verwerving van hun eerste woning.In een recente enquête meldt 74 procent van de vastgoedmakelaars dat ze een gevoelige stijging zien in het aantal verkopen dat afspringt als gevolg van financieringsproblemen. In de meeste gevallen zijn het jonge kopers die daardoor afhaken. Met een starterslening, een formule die al bestaat in Nederland, komt de overheid voor een beperkt bedrag tussen in de financiering. CIB Vlaanderen geeft een voorbeeld: voor de aankoop van een woning van 200.000 euro, waarvoor de koper slechts 180.000 euro kan lenen, zou de overheid het verschil van 20.000 euro kunnen voorschieten. In het sectorvoorstel wordt de terugbetaling van de starterslening begonnen na drie jaar, over dezelfde periode van de reguliere lening en met dezelfde intrestvoet. Woonbonus gericht hervormenOok in de discussie over de hervorming van de woonbonus kiest CIB Vlaanderen voor een heroriëntering ten voordele van jonge kopers. "Door het fiscale voordeel, via een belastingvermindering of -teruggave, te concentreren aan het begin van de looptijd van het hypothecair krediet en het aftrekbare bedrag in die periode te maximaliseren, moet de woonbonus een veel directer verschil maken bij de aankoop van een woning", aldus CIB Vlaanderen. CIB Vlaanderen pleit ook voor een verlaging en een vereenvoudiging van de registratierechten. Concreet stelt de sectorvereniging een vlak tarief van 5 procent voor in combinatie met één standaardabattement (vrijstelling) van 25.000 euro voor de enige eigen woning. Dat kan aangevuld worden met abattementen voor energie-/renovatie-investeringen en voor investeringen in huurwoningen. (LV)