Volgens Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA) spreken de voorlopige "ruwe data" van 2.623 gebouwen en 5.653 percelen (goed voor 2.890 ha) die eigendom zijn van de Vlaamse overheid.

Open Vld-parlementslid Marino Keulen dringt al langer aan op een grondige inventarisatie van het Vlaamse overheidspatrimonium. Die gegevens zijn volgens hem absoluut nodig voor een goed "patrimoniumbeleid". Volgens Keulen heeft de Vlaamse overheid momenteel onvoldoende zicht op welke overheidsgebouwen leegstaan, hoelang ze leegstaan en welke gronden braak liggen.

Minister Bourgeois beloofde eerder al werk te maken van zo'n vastgoedinventarisatie. De N-VA-minister deed een rondvraag bij tientallen entiteiten. De antwoorden van die entiteiten zijn opgenomen in een centrale vastgoedgegevensbank. Volgens Bourgeois gaat het voorlopig enkel om "ruwe data" en loopt er nog een "grondige kwaliteitscontrole" om de cijfers uit te zuiveren. Zo moeten onder meer dubbels verwijderd worden omdat in sommige gevallen bepaalde overheidsdiensten in hetzelfde gebouw zitten.

Voor een overzicht van welke overheidsgebouwen leegstaan en welke gronden braak liggen, is het nog te vroeg. Daarvoor ligt de kwaliteit van de beschikbare gegevens nog te laag, aldus Bourgeois.

In ieder geval wil Bourgeois de vastgoedgegevensbank gebruiken voor het "uittekenen van een doordacht vastgoedbeleid- en beheer". Concreet wil de N-VA-minister nog voor de zomer de aanzet geven voor een echt vastgoedbeleid van de Vlaamse overheid.

Volgens Vlaams minister van Bestuurszaken Geert Bourgeois (N-VA) spreken de voorlopige "ruwe data" van 2.623 gebouwen en 5.653 percelen (goed voor 2.890 ha) die eigendom zijn van de Vlaamse overheid. Open Vld-parlementslid Marino Keulen dringt al langer aan op een grondige inventarisatie van het Vlaamse overheidspatrimonium. Die gegevens zijn volgens hem absoluut nodig voor een goed "patrimoniumbeleid". Volgens Keulen heeft de Vlaamse overheid momenteel onvoldoende zicht op welke overheidsgebouwen leegstaan, hoelang ze leegstaan en welke gronden braak liggen. Minister Bourgeois beloofde eerder al werk te maken van zo'n vastgoedinventarisatie. De N-VA-minister deed een rondvraag bij tientallen entiteiten. De antwoorden van die entiteiten zijn opgenomen in een centrale vastgoedgegevensbank. Volgens Bourgeois gaat het voorlopig enkel om "ruwe data" en loopt er nog een "grondige kwaliteitscontrole" om de cijfers uit te zuiveren. Zo moeten onder meer dubbels verwijderd worden omdat in sommige gevallen bepaalde overheidsdiensten in hetzelfde gebouw zitten. Voor een overzicht van welke overheidsgebouwen leegstaan en welke gronden braak liggen, is het nog te vroeg. Daarvoor ligt de kwaliteit van de beschikbare gegevens nog te laag, aldus Bourgeois. In ieder geval wil Bourgeois de vastgoedgegevensbank gebruiken voor het "uittekenen van een doordacht vastgoedbeleid- en beheer". Concreet wil de N-VA-minister nog voor de zomer de aanzet geven voor een echt vastgoedbeleid van de Vlaamse overheid.