De prijs van een huis in vergelijking met het inkomen van de inwoners is nergens in de wereld hoger dan in België. Dat blijkt uit nieuwe gegevens die de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft bekendgemaakt.

Op de gegevens in bovenstaande OESO-tabel is te zien dat België met een prijs-per-inkomen ratio van 150 landen als Canada (132), Noorwegen (127) en Nieuw-Zeeland (126) ver achter zich laat. Het gaat om cijfers van het tweede kwartaal van dit jaar.

Huurprijzen

De price-to-rent ratio, waar België (162) nà Canada (168), Noorwegen (168) en Nieuw-Zeeland (166) op de vierde plaats van de OESO-ranglijst prijkt, is een minder goede indicator, omdat de huizenprijzen vergeleken worden met de huurprijzen. De huurprijzen zijn in België echter vrij laag, omdat de meeste mensen al eigenaar zijn, en dus vooral mensen met een lager inkomen huurder zijn.

Vergeleken met deze vrij lage huurprijzen, lijken de huizenprijzen daarom vrij duur en overgewaardeerd. Anders gezegd: bij een normale huurmarkt zou deze ratio lager zijn en zouden de Belgische huizen niet zo overgewaardeerd lijken.

Stijgen

Dat de doemberichten die de vastgoedmarkt wereldwijd in de ban houden niet voor ons land opgaan, bleek eerder ook al uit een prognose van Standard and Poor's (S&P). De Amerikaanse kredietbeoordelaar voorziet dat de gemiddelde woning tegen eind dit jaar 2 procent duurder zal zijn in vergelijking met vorig jaar. Tegen het einde van 2015 verwacht S&P een stijging van 5 procent.

De prijs van een huis in vergelijking met het inkomen van de inwoners is nergens in de wereld hoger dan in België. Dat blijkt uit nieuwe gegevens die de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft bekendgemaakt. Op de gegevens in bovenstaande OESO-tabel is te zien dat België met een prijs-per-inkomen ratio van 150 landen als Canada (132), Noorwegen (127) en Nieuw-Zeeland (126) ver achter zich laat. Het gaat om cijfers van het tweede kwartaal van dit jaar. Huurprijzen De price-to-rent ratio, waar België (162) nà Canada (168), Noorwegen (168) en Nieuw-Zeeland (166) op de vierde plaats van de OESO-ranglijst prijkt, is een minder goede indicator, omdat de huizenprijzen vergeleken worden met de huurprijzen. De huurprijzen zijn in België echter vrij laag, omdat de meeste mensen al eigenaar zijn, en dus vooral mensen met een lager inkomen huurder zijn. Vergeleken met deze vrij lage huurprijzen, lijken de huizenprijzen daarom vrij duur en overgewaardeerd. Anders gezegd: bij een normale huurmarkt zou deze ratio lager zijn en zouden de Belgische huizen niet zo overgewaardeerd lijken. Stijgen Dat de doemberichten die de vastgoedmarkt wereldwijd in de ban houden niet voor ons land opgaan, bleek eerder ook al uit een prognose van Standard and Poor's (S&P). De Amerikaanse kredietbeoordelaar voorziet dat de gemiddelde woning tegen eind dit jaar 2 procent duurder zal zijn in vergelijking met vorig jaar. Tegen het einde van 2015 verwacht S&P een stijging van 5 procent.