Sinds 2018 moeten alle nieuwe woningen in Vlaanderen aan twee energienormen voldoen. Niet alleen aan het E-peil, dat de energiezuinigheid meet, maar ook aan het S-peil. Vanaf 1 januari 2021 wordt het S-peil verlaagd van 31 naar 28. Daardoor zullen nieuwbouwwoningen extra zonnewering, dikkere beglazing en duurdere isolatiematerialen nodig hebben.

Volgens de Bouwunie zal een nieuwbouwwoning daardoor minstens 5 procent duurder worden. 'Een op de vier aannemers rekent zelfs op een meerprijs van 10 procent', zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van de Bouwunie op basis van een enquête bij de leden. Dat gaat over 10.000 tot 20.000 euro per woning.

CD&V wil de geplande verscherping herbekijken. De christendemocraten willen ook onderzoeken of voor vrijstaande woningen geen soepeler S-peil moet gelden dan voor appartementen of halfopen bebouwingen. Die laatste halen de norm makkelijker.

Volgens energieminister Zuhal Demir (N-VA) is nog niet wetenschappelijk bewezen dat vrijstaande woningen onmogelijk aan het strengere S-peil kunnen voldoen. Ze heeft het Energieagentschap de opdracht gegeven zo snel mogelijk een studie naar de verstrengde norm uit te voeren.